IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран продава петрол на Китай срещу юани

Китайската валута преминава през руски банки, които взимат огромни комисионни за транзакциите, разкриват източници на Financial Times

11:11 | 08.05.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран продава петрол на Китай срещу юани

Иран приема юани за част от петрола, който изнася за Китай, съобщават източници на Financial Times в Пекин, Кувейт и Дубай.

Техеран харчи китайската валута, която не е свободно конвертируема, за да внася стоки и услуги от Китай.

Повечето от петрола, който Иран продава на Китай се доставя от Unipec, търговското подразделение на Sinopec, втората по големина китайска нефтена компания и още една търговска компания – Джунхай Дженджун, разкриват източниците на изданието.

По оценка на анализаторите става въпрос за годишна търговия на стойност 20-30 млрд. долара. Част от доставките се осъществяват на бартерна основа. Джунхай Дженджун плаща за петрола чрез извършване на услуги.

„Глобалната финансова криза ускорява тенденцията за изместване на икономическата тежест от запад на изток“, казва изпълнителният директор на банка в Дубай. „Подобни мерки (като санкциите на САЩ срещу Иран) правят юана все по-привлекателен“. 

Индия, която от известно време плаща за вноса на ирански петрол с рупии, отново бе призована от щатския държавен секретар Хилари Клинтън да ограничи бизнес връзките си с ислямската република.

Плащането в юани е стартирало преди няколко месеца. Първоначално транзакциите са били уреждани чрез банкови сметки в Пекин, но поради натиска на САЩ местни банки като Bank of China са прекратили отношенията си с Иран, посочват източниците на Financial Times.

Сега голяма част от средствата преминават през руски банки, които взимат огромни комисионни за транзакциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Не е позволена свободна търговия с юани. Това и е неконвертируемото.Нали се сещаш, че това са сделки на най-високо държавно равнище и почти никой не може да оперира с юани извън Китай за момента.За да стане световна валута трябва да позволят използването им извън Китай.Но така Пекин ще изгуби част от контрола върху валутата си. От там ако курса му се качи износът им ще пострада сериозно и ще трябва пак да го регулират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
Красиво ! На еврейте - само еврейски номера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
LuckyYou
преди 12 години
Защо ли не съм учуден? Била неконвертируема... Дрън Дрън. Юанът си е много стабилна алтернатива на зелените гущери и ще става все по-силна и по-силна. Всичко се произвежда в Китай, следователно можеш да си купиш всичко с китайската валута. Какво и е неконвертируемото, това само в главата на някой болен може да се роди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още