IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери искат от АЦБ да подкрепи търговията с юани

Водещи инвестиционни банки в Лондон поискаха от АЦБ да договори суап линия с китайската централна банка

16:34 | 04.12.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Английската централна банка в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс

Британски банкери искат от Английската централна банка (АЦБ) да подкрепи търговията с китайски юани в Лондон, съобщава Financial Times.

Водещи инвестиционни банки в Лондон поискаха от АЦБ да договори суап линия с китайската централна банка, която според тях би укрепила доверието на бизнеса и инвеститорите, все още твърде предпазливи в търговията с юани поради опасения свързани с ликвидността.

Пекин контролира валутата си стриктно и юани не могат да се търгуват свободно извън страната. Евентуално суап споразумение между двете централни банки ще позволи обмяната на британски лири за юани, които впоследствие ще бъдат предоставяни на британски банки, търсещи по-висока ликвидност в китайска валута.

За момента АЦБ се противопоставя на тези искания с аргумента, че обикновено сключва суап споразумения с други централни банки, единствено когато се налага спешно финансиране.

След проведена през ноември среща с инвестиционни банки АЦБ заяви, че първостепенна задача на банката е да гарантира финансовата стабилност във Великобритания, а не да подкрепя развитието на определени пазари или инициативи.

За момента АЦБ има отворени суап линии с Федералния резерв (Фед) във Вашингтон и Европейската централна банка (ЕЦБ).

„За момента не е толкова лесно да извършвате транзакции с юани“, коментира банкер. „Ликвидността не е голяма и сред клиентите липсва доверието, необходимо за пазар с подобни размери“.

Превръщането на Лондон в център за търговия с юани е ключов приоритет за британското правителство, коментира финансовият министър на страната Джордж Озбърн.

Банкери изтъкват, че суаповото споразумение може да спомогне и за възстановяването на доверието в банките, чиято репутация пострада от скандала около манипулирането на Лондонския междубанков лихвен процент (Libor).

„Суап линията би послужила като застраховка. При това тя има по-голямо значение днес, отколкото преди година“, допълва високопоставен банкер.

Според някои наблюдатели договарянето на суап линия би имало по-скоро политически ефект. Британските банки все по-масово се опитват да убеждават клиентите си да търгуват с юани в светлината на прогнозите, че китайските пари ще се превърнат в най-често търгуваната валута през идното десетилетие.

Миналата седмица China Construction Bank беше първата китайска банка, която продаде в Лондон деноминирани в юани облигации.

Търговията с юани все пак остава много ограничена и за момента съставлява едва 1% от глобалния валутен пазар. За сравнение сделките с щатски долари представляват 86% от световната валутна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още