IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На юана ще са необходими десетилетия, за да оспори хегемонията на долара

Дотогава в най-добрия случай китайската валута може да получи статут като на йената - интернационализирана, но умерено използвана като резервна валута

14:17 | 17.08.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
На юана ще са необходими десетилетия, за да оспори хегемонията на долара

Ако предположим, че китайският юан ще се превърне в световна резервна валута през следващите две десетилетия, добре е да си припомним историята на японската йена, пише Bloomberg.

Интернационализацията на японската валута през 70-те и 80-те години затвърди употребата й в международни сделки и утвърди мястото й на международните капиталови пазари, коментира Алистър Торнтън, икономист на IHS Global Insight в Пекин.

След това обаче звездата на йената постепенно залезе, а японската валута стана жертва на нежеланието на правителството в Токио напълно да отвори финансовите си пазари, както и да се фокусира върху развитието на финансови продукти, допълва анализаторът.

Като валута за резерв йената достигна своя пик през 1991 г. при дял от около 9% преди да се стабилизира на 3%, изтъква той.

Същата съдба може да сполети и Китай. За да получи статут на резервна валута, юанът, а и китайският икономически модел като цяло, ще трябва да претърпят фундаментални промени. Те включват либерализирането на финансовите пазари и освобождаването на валутния курс, коментира Торнтън.

„Необходимо е да бъдат преодолени силна политическа опозиция и мощни задкулисни интереси. Необходима е и воля китайската икономика да бъде изложена на нов и непознат стрес и външна волатилност. Китай също така трябва да предприеме най-сериозните икономически и финансови реформи в новата си история“, допълва той.

„На фона на анемичната и несигурна прогноза за глобалната икономика няма да е изненада, ако китайските лидери изпаднат в политически консерватизъм“.

На юана се падат по-малко от 1% от среднодневния оборот на глобалните валутни пазари. Китайската валута се нарежда някъде между руската рубла и турската лира, коментира Торнтън, цитирайки данни на Банката за международни разплащания (BIS). Този процент е нищожен на фона на 85% за американския долар и 40% за еврото.

„Въпреки че някои от мерките за интернационализация на юана вече се прилагат, постигането на статут на валута за резерв ще бъде толкова бавно, че обсъждането на подобна перспектива е безсмислено“, казва той.

„Най-доброто, на което Пекин може да се надява през следващите няколко десетилетия, е юанът да получи статут подобен на този на японската йена – интернационализиран, но умерено използван като като валута за резерв. Дори това обаче ще се окаже сравнително трудно“, допълва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
neduded
преди 11 години
В Китай от началото на 2012 започна да влияe демографската криза резултат от one child policy поколението, което започна да прехвърля 50-те. Директния ефект е върху пазара на недвижими имоти, индиректно влия и на цялата икономика и ще оказва значителен ефект още десетилетие. Това, което ще събори американския долар е не юана, а виртуалните валути като BitCoin, които имат предимствата на златото, но не и недостатъците му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Мда , диверсификация и търпение трябват ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Водата се мъти и много народ ще иска да хване Златната Рибка ама някак да не излезе Крокодилът Гена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
БРИК вече поне две години намалят експозицията си в долари .С ЮАР ,Иран и още десетина бързоразвиващи се икономики оформят все нови и нови двустранни и многостранни договори за търговия с техни си валути ,стоки и злато.Освен това рязко намалява изкупуването на американски дълг от тях .Според мен това ще е последното десетилетие на доларовата хегемония :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
wenci
преди 11 години
Обстоятелствата ще скъсят посочения по-горе срок до 1 десетилетие, защото горното би било вярно само при равни други условия и запазване на статуквото, на което никой неможе да даде никакво доказателство. Времената са силно променливи от 3-4 години насам и ще бъдат още по-вече, и ще изменят силите и силните на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Предвид нетно най-големия си валутен резерв в напечетани долари, Китай е възможно най-изложен на атака чрез рязка обезценка на долара. Просто, те могат още юани да напечатат но, доларите ги печата ФЕД така че, интересните времена предстоят. Към ден днешен, вече спокойно могат да свалят ядрения гард, ако едно само специално "непремерено" изказване на Бернанке и пошепване тук-там на рейтингова агенция, могат да нанесат небивали финансови загуби и да заробят / да подчинят на собствения интерес/ физически функционален ресурс от другата страна на Пасифика. Шоу-стой, та гледай. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още