IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тихомълком облекчава рестрикциите пред чуждите капитали

Опасениятa на Пекин за финансовите пазари, недвижимите имоти и търговския дефицит явно надделяват над страховете от инфлация, пише New York Times

17:52 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай тихомълком облекчава рестрикциите пред чуждите капитали

Китайското правителство значително ще улесни чуждестранните инвеститори, които имат интерес към китайския фондов пазар и други финансови инструменти в страната, като облекчи строгия капиталов контрол, наложен преди повече от десетилетие, пише New York Times.

Предприетите действия, които не са обявени публично, но информация за които е предоставена от някой частни фондови мениджъри, предполагат, че китайските власти искат да ограничат все по-интензивния отлив на капитали от страната, задълбочаващия се спад на цените на недвижимите имоти, слабото представяне на фондовите пазари и вероятно временния, но безпрецедентен търговски дефицит, причинен от нарастващите цени на петрола.

Тези опасения явно са започнали да надделяват над страховете от инфлационен натиск в резултат на необуздан прилив на чуждестранни капитали.

В края на миналата седмица китайските регулатори са се свързали с редица водещи фондови мениджъри извън Китай, за да ги информират за облекчаването на капиталовите рестрикции, разкриват източници на New York Times.

Регулаторите обаче са поставили условие, че ако фондовите мениджъри имат желание да увеличат инвестициите си в Китай, те трябва да заявят това почти веднага.

Според анализаторите мерките са знак за това колко спешно Пекин иска да представи нов план в подкрепа на финансовите пазари.

„Става въпрос буквално за телефонно обаждане в 4 сутринта и условие до 5:30 да сте готови с отговор“, обрисува ситуацията председателят на финансова компания със значителна експозиция към Китай. Финансистът е настоял за анонимност, „за да не засегне китайските регулатори“.

Облекчаването на режима за чуждестранните инвестиции в Китай може да помогне за неутрализирането на все по-очевидното изтичане на капитали от страната, както и за преодоляването на наблюдаваната в последно време слабост на китайския юан, въпреки че по-евтината валута прави китайския износ дори още по-конкурентоспособен.

Инвестиционни мениджъри споделят, че представители на Китайската комисия за надзор на търговията с ценни книжа, в координация с регулатори на валутната търговия, са ги информирали, че правителството в Пекин ще одобри всички техни стари искания за разширяване на определени видове инвестиции, както и че ще им позволи да удвоят общите инвестиции в страната. Това е било направено чрез телефонни разговори, проведени в края на миналата седмица

Финансовите институции с право да инвестират в Китай (тези, които притежават Qualified Foreign Institutional Investor rights) включват големи банки, като Goldman Sachs, и дарителски фондове, като този на университета в Йейл.

Регулаторите са подчертали, че приблизително ще удвоят лимита за чуждестранните инвестиции в страната до около 60 млрд. долара, съобщава един от фондовите мениджъри, получили телефонно обаждане. През последните няколко години лимитът за чуждестранните инвестиции в Китай беше 30 млрд. долара.

Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още