IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай тихомълком облекчава рестрикциите пред чуждите капитали

Опасениятa на Пекин за финансовите пазари, недвижимите имоти и търговския дефицит явно надделяват над страховете от инфлация, пише New York Times

17:52 | 21.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай тихомълком облекчава рестрикциите пред чуждите капитали

Въпреки че сумата все още е нищожна в сравнение с общата капитализация на компаниите, листнати на борсите в Шанхай и Шънджън, или спрямо външнотърговския обмен на Китай, увеличението на лимита за чуждестранните инвестиции е поредният сигнал, че Пекин е притеснен от потенциална продължителна слабост на юана.

Проблемът с оценката на китайската валута е политически чувствителен във Вашингтон, където както демократите, така и републиканците призовават за по-силна китайска валута, която да помогне за ограничаване на значителния търговски излишък на Китай спрямо САЩ.

В изказване пред Конгреса от вторник щатският финансов министър Тимъти Гайтнър подчерта, „че Китай има какво още да направи“, за да позволи на юана да поскъпне спрямо валутите на основните си търговски партньори.

Увеличаването на притока на чуждестранни капитали към Китай може да помогне за стабилизирането на фондовите пазари и пазарите на недвижимо имущество в момент на политическа нестабилност, на фона на извършеното миналата седмица уволнение на Бо Силай от поста секретар на Комунистическата партия в Чунцин и предстоящата през есента смяна на висшето китайско ръководство. Лидерите на Китай имат 10-годишен мандат.

Във вторник Shanghai stock market изгуби 1,4%, задълбочавайки спада от 22% от средата на април 2011 г. Все пак индексът отбелязва леко повишение спрямо рекордно ниските нива през януари.

Правителството приложи финансово инженерство, за да понижи прекалено високите цени на жилищата. Пекин използва главно административни инструменти, като забраната за закупуване на второ и трето жилище. Строителните предприемачи и инвеститорите обаче посочват, че спадът на цените на недвижимите имоти има своя собствена инерция.

Традиционните опасения на китайските регулатори бяха, че приливът на чуждестранни капитали ще предизвика инфлация. През последните седмици обаче тези страхове бяха изместени от нови, предизвикани от поевтиняването на юана вследствие на тежките разпродажби на азиатските валутни пазари, като Хонконг.

От началото на януари до средата на миналата седмица юанът поевтиня спрямо щатския долар с 0,5%. Слабостта на валутата беше приписана на неубедителното представяне на китайската икономика. Много инвеститори обаче вярват, че поевтиняването е признак за отлива на капитали.

През последните дни юанът се възстанови и сега на практика се търгува без промяна спрямо щатския долар от началото на годината. Възстановяването очевидно се дължи на информацията, че скоро в Китай ще бъде позволено вливането на свежи чуждестранни капитали.

Досега инвестиционните възможности за чуждестранния капитал в Китай бяха толкова оскъдни, че някои компании взимаха назаем правото да инвестират в Китай.

Доскоро наемът на права за инвестиции в Китай беше около 0,6% от стойността на инвестицията. Това означава, че ако чуждестранна компания или взаимен фонд иска да инвестира 100 млн. долара на шанхайската фондова борса, тя ще трябва да плати около 600 хил. долара, за да получи от друг правото за това.

Забавянето на преките чуждестранни инвестиции, по-слабият износ, както и отливът на чуждестранни капитали влошават балансите на китайската икономика и оказват негативно влияние върху юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още