IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в Европа са изправени пред растящи енергийни рискове в ипотечните си портфейли

В Германия много домакинства не могат или не искат да отделят средства, за да подобрят енергийната ефективност на домовете си

14:11 | 19.05.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Банките в Европа търсят решение на нарастващ риск, който се крие в портфейлите им с жилищни заеми – потреблението на енергия, пише Bloomberg.

В Германия, най-голямата икономика в блока, става все по-ясно, че много домакинства или не искат, или не могат да заделят средства, за да подобрят енергийната ефективност на домовете си. Германската Bundesbank вече предупреди, че ако не бъдат предприети действия, това може да подкопае значително стойностите на имотите с последици за по-широката икономика. В същото време Deutsche Bank твърди, че само малка част от клиентите ѝ с ипотечни кредити в момента отговарят на критериите за зелени заеми.

„Всички банки са изправени пред едни и същи предизвикателства“, казва Тобиас Хорн, ръководител на портфейлното управление за частното банкиране в отдела за риск на базираната във Франкфурт банка.

Deutsche Bank, която има портфейл с жилищни заеми на стойност около 175 млрд. евро, счита, че всеки отделен дом може да се нуждае от ремонт за над 100 хил. евро, за да достигне най-високото ниво на ЕС за енергийно представяне. Това се равнява на общо 80 млрд. евро за клиентите на банката с жилищни заеми.

Тези разходи ще се прибавят към редовните вноски по ипотечните кредити и ще направят обслужването на дълга по-недостъпно за собствениците на жилища. Deutsche Bank съобщи в новия си годишен доклад, че „най-голямата концентрация на кредитен риск в заемите от регионална гледна точка се наблюдава на родния пазар Германия със значителен дял на домакинствата, който включва мнозинството от бизнеса с ипотечно кредитиране и жилищни заеми“.

Голямата картина в Европа е, че „няма достатъчно пари“ за привеждане на наличните жилища в съответствие с целевите екологични стандарти на блока, коментира Карстен Бржески, главен икономист на ING в Германия. „Не можем да принудим собствениците на жилища да направят ремонти“, допълва той.

За да се справи с предизвикателството, най-голямата банка в Германия се обръща към структурирани инструменти за капиталови облекчения. В петък Deutsche обяви сделка с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ѝ позволява да предоставя отстъпки по зелени ипотеки на стойност над 600 млн. евро на родния си пазар. ЕИБ ще гарантира мецанин транш на стойност 150 млн. евро за секюритизиране на потребителски заеми, отключвайки по-ниски капиталови изисквания за германския кредитор.

Deutsche Bank съобщи, че вече се стреми към още такива сделки за капиталови облекчения, очертаващи се като парче от финансовия инженеринг, което ще играе все по-важна роля в Европа.

Банките на Стария континент трябва да признаят, че портфейлите им с жилищни заеми са изпълнени с рискове, които изискванията за зелени жилища извеждат на преден план.

В Нидерландия централната банка предупреди, че обременените със заеми кредитополучатели, които изберат да не направят домовете си въглероднонеутрални, може да се изправят пред спад в стойността на имотите си. Същевременно кредитополучателите, които имат ограничени финансови възможности, за да покрият подобен риск за стойността, стават „по-уязвими към негативни сътресения“, заяви централната банка. „И в двата слулчая рискът за заема нараства“, допълни тя.

Във Великобритания Lloyds Banking Group, която има ипотечни кредити на стойност над 300 млрд. паунда в портфейла си, казва, че Великобритания има „най-стария и изложен на най-много течения“ жилищен фонд в Европа. Но почти половината от собствениците на жилища в страната са обезсърчени от високите първоначални разходи, свързани с подобряването на енергийната ефективност на домовете си.

Ребека Хийтън, директор на екологичното устойчиво развитие в Lloyds, отбелязва, че банката е „притеснена от недостатъчния напредък в декарбонизирането на 28-те милиона жилища във Великобритания“.

Междувременно в Италия план за позеленяване на наличните жилища затъна в скандал, след като данъчни облекчения за екологични ремонти довели до мащабни неправомерни инвестиции. Оттогава рамката беше частично променена заедно с правилата за данъчни облекчения.

Резултатът е, че банките в Европа остават обременени с жилищни активи, които не отговарят на екологичните регулаторни изисквания.

По-рано тази година евродепутатите приеха Директива за енергийното представяне на сградите. Прилагането на новия закон ще бъде постепенно, в рамките на над десет години, но собственици на имоти, които изостанат прекалено, може да бъдат обременени с активи, които вече не могат да бъдат продадени или отдадени под наем. ЕС счита, че около 85% от сградите в блока са построени преди 2000 г., като 75% от тях имат „слабо енергийно представяне“.

ЕС си постави цел да намали емисиите в сградния сектор с 60% до 2030 г. и да постигне пълна декарбонизация до 2050 г. С 42% от потребяваната енергия сградите „са най-големият единичен потребител на енергия в Европа“, счита Европейската комисия.

Deutsche Bank отбелязва, че въпреки предизвикателствата очаква сегашните инвестиции в инфраструктура, доставки на зелена енергия и зелени строителни материали „да постигнат напредък към нетна нула“ в германския имотен сектор.

Но само в Германия над 60% от жилищата ще трябва да преминат през зелени ремонтни дейности през идните десет години, за да отговарят на по-строгите енергийни изисквания в ЕС. Този процес ще струва между 740 млрд. и 1 трлн. евро, сочат прогнози на ING Groep.

Хорн казва, че Deutsche има рейтинги за енергийно представяне за едва около 4% от потребителите на жилищни заеми, което ограничава значително възможностите ѝ да емитира зелени ипотечни кредити. Освен това, когато собствениците на жилища изплатят последната вноска на, да речем 30-годишен ипотечен кредит, свързан с жилище с високи емисии, този заем изчезва от портфейла на банката, създавайки впечатление, че емисиите от жилището са изчезнали.

Всъщност „това не променя нищо за наличните сгради в германското общество“ и създава „измамна картина“ за намаляване на емисиите, отбелязва Хорн.

Deutsche Bank счита, че една трета от клиентите ѝ с жилищни заеми в момента нямат финансовите средства да преустроят домовете си, за да отговарят на най-високия енергиен клас или сграда с нулеви въглеродни емисии. В крайна сметка това създава заплаха за целта на Германия да стане въглеродно неутрална до 2045 г.

Deutsche Bank прави каквото може, казва Хорн. Но „ако клиентите не искат да участват в енергийната ефективност или нямат финансовите средства, банките не могат да ги принудят“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: mr. Yoda ама за китай.... за нас винаги е била прескъпа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
що за малллоумна статия ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Веск
преди 1 месец
До: mr. Yoda Евтината газ вече няма да я има. Суперцикъла при храни, ресурси и енергия започна преди войната. 10 години нагоре цените значи. Не е само войната. Инфлацията, занемарените от над 2 години съоръжения в Русия ще искат ремонти, а и Русия никога не ни е продавала евтина газ. Пъти повече ни искаха отколкото на Китай затова сега и на ЕС не му пука за тази загуба. Ама Китай не ще да строи нови тръби, а цената не покрива себестойността, Газпром има 6 млрд долара загуби за 2024та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 1 месец
Ухааааа. Задължително саниране а? Яко! Комисионни, проекти, сертификати, подизпълнители, външни фирми. Йоо, йооо!!! Дойчланд, дойчланд, окрадалес. Ще ви направим образцови европейци. Я дайте санировката за целия ЕС на Н_А_Ш_И_Т_Е фирми. Бат ви Бойко знае да санира. Пък македонците като подизпълнител ще ви санират централните площади като стиропорна бутафория Скопие. Статуи от стиропор, всичко, всичко. После и да ги бомби Путин все тая - стиропор. Хахахахахахаха. Аз лично нямам панелки - кееф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 1 месец
Руска газ, евтина газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Pyramid
преди 1 месец
"Банките в Европа са изправени пред растящи енергийни рискове в ипотечните си портфейли. В Германия много домакинства не могат или не искат да отделят средства, за да подобрят енергийната ефективност на домовете си." е разбрах, пояснете: Банките искат да им го наложат, а онИ се дърпат? Scheise! Пак някой се прекарал? Ама не.може така, не бива, какво става мит Дойче Дисциплин?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още