IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишаването на енергийната ефективност на бизнес имотите увеличава стойността им с 10%

Обновяването на сградите може да струва на собствениците или на инвеститорите до 10% от стойността на управляваните активи, счита консултантска компания

23:25 | 13.12.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Собственици и инвеститори в бизнес имоти в Европа, които вече са въвели значителни енергоспестяващи промени, може да повишат капиталовата стойност на имотите си с 10% чрез генериране на допълнителен „енергиен наем“ без допълнителни разходи за наемателя, пише консултантската компания Colliers International.

Тя посочва успеха на компании като Bupa, Electrolux и Manpower Group като доказателство за това как собствениците и наемателите вече извличат ползи от проактивните стратегии за обновяване на своите портфейли.

За много инвеститори обаче преобладава несигурността. 44% не са убедени колко средства ще са им необходими, за да модернизират активите си, а половината не са наясно как ще се финансират тези подобрения. Оценката е, че обновяването може да струва до 10% от стойността на управляваните активи, но някои инвеститори смятат, че цената може да е значително по-висока. След одит за пригодност към модернизация 45 на сто от инвеститорите предвиждат да продадат до 20% от портфейлите си през следващите пет години, когато активите се считат за несъответстващи с изискванията на ESG.

„Националните и общоевропейските  цели за енергийноефективни  сгради стават двигатели на трансформацията. Екологичните, социалните и управленските разпоредби (ESG) във връзка със застроената среда продължават да се затягат, което оказва влияние както върху наемателите, така и върху наемодателите/инвеститорите“, коментира Анди Хей, директор управление на имоти и ESG за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Colliers.

„Що се отнася до  пазара на недвижими имоти, ЕС  смята, че темповете на обновяване  трябва да бъдат поне два  пъти по-високи от сегашните, но  това все още е по-бавен темп от скоростта на промяната, която препоръчват водещи експерти в бранша“, допълва той.

Според Colliers вълната от ремонтни дейности увеличава риска някои активи в основните сегменти на бизнес имотите да останат извън пазара, ако не успеят да се адаптират към новите регулаторни и пазарни изисквания.

„Налице е ясна динамика  в пазарната дейност по отношение  на модернизацията на активите. Независимо от непрекъснатата  работа на ЕС и националните  правителства и по-широкия социален  натиск тази динамика се подтиква  от пазарните сили, включително  стремежа към намаляване на  енергийните и експлоатационните  разходи“, казва Сам Адисън, ръководител управление на корпоративни проекти за ЕМЕА в Colliers.

Двете най-важни области за инвеститорите в модернизацията на активи са енергийната ефективност и намаляването на оперативните въглеродни емисии, следвани от намаляването на потреблението на вода и на вложените въглеродни емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още