IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите във всички сегменти на бизнес имотите в ЦИЕ растат, ESG се превръща в стандарт

Полша затвърждава позицията си на ключов пазар в региона с дял от 50% в общия обем на сделките

07:50 | 31.01.23 г.
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg
Снимка: Damian Lemański/Bloomberg

Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), ESG (екологично, социално и корпоративно отговорно управление) се превръща в стандарт, а нарастващите цени за строителство, експлоатация и транспорт водят до увеличаване на разходите във всички сегменти на бизнес имоти. Това са някои от главните изводи в новия доклад на консултантската компания Colliers "Акценти от 2022 г.: Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6".

Компанията очертава основните тенденции в отделните сегменти на пазара на недвижими имоти миналата година.

Офис площи

През 2022 г. се наблюдаваше ниско ниво на ново предлагане на офиси в повечето държави от ЦИЕ. В Полша значително количество нови сгради промени баланса на пазара. През 2022 г. за пръв път общото предлагане на модерни офис площи на осемте основни регионални пазара надхвърли с 200 хил. кв. м нивото на предлагането в столицата Варшава. Търсенето на този тип площи в целия регион на ЦИЕ достигна стойности отпреди началото на кризата. В Чехия брутният обем на усвояване на офиси се изравни с нивата от някои от най-успешните години с общ обем от над 500 хил. кв. м.

Темата за гъвкавите работни пространства става все по-важна в Словакия. В своите критерии за търсене наемателите поставят много по-голям акцент върху наличието на споделени работни пространства и социални зони, което им позволява да намалят общата наета площ с до 20-30%.

Търговски площи

В повечето страни от региона посещаемостта и оборотите в търговските центрове се върнаха на нивата преди кризата. В България сегментът на търговските площи се представя много добре, като търговските паркове непрекъснато се развиват, а шопинг центровете запазват позициите си. Онлайн продажбите се засилиха по време на пандемията и в момента наличието на разнообразни канали за търговия е задължително условие.

В Чехия търговските паркове доказаха своята устойчивост по време на пандемията. В Унгария магазините за мода на централните улици бяха по-малко популярни, поради спад в посещаемостта на международните туристи. Огромният дял на търговските паркове сред новопостроените обекти е трайна тенденция в Полша. Инвеститорите основно изграждат по-малки проекти с фокус върху бързооборотните стоки, разположени предимно във второстепенни градове. В големите градове нараства броят на обектите със смесено предназначение.

Индустриални и логистични площи

2022 г. беше още една положителна година за индустриалния пазар в ЦИЕ по отношение на нивата на търсене. Наемите в този сегмент във всички страни в региона се увеличиха, но остават конкурентни в сравнение със Западна Европа, пише Colliers. Процентът на свободните площи в повечето страни от ЦИЕ се запазва нисък – под 5%. В Чехия, въпреки изграждането на много нови складове, процентът на незаетите площи продължи да клони към нулата и падна под 1% средно за страната. Това се дължи на факта, че почти всеки завършен склад е предварително отдаден под наем, като в някои от случаите са предвидени възможности и за евентуално разширение.

В Полша интересът към този сегмент остава висок, което показва, че въпреки увеличението на наемите наемателите и наемодателите са успели да сближат очакванията си и да се адаптират към новата реалност на пазара. В Словакия сегментът става все по-ориентиран към наемодателите. С нарастването на разходите за строителство наемните нива продължават да се увеличават, а собствениците остават с намаляващи възможности да предлагат гаранции за наем. Договорите, които преди се сключваха за 2-3 месеца, сега се финализират за 2-3 седмици, което е в съответствие с максималния период, в който доставчиците могат да задържат цените непроменени.

Инвестиционен пазар

През 2022 г. се наблюдава задържане на обема на инвестициите в сравнение с предходните години, което се дължи на повишени разходи за финансиране, по-малко наличен продукт и общата несигурност на пазара. Налице е тенденция към увеличаване на влиянието на местния капитал от ЦИЕ във всички инвестиционни сделки в страните от разглеждания регион.

По-специално инвеститорите от Чехия, Унгария, Румъния и Словакия доказаха, че познаването на местния пазар и присъствието на него са ключът към успеха. Приблизително 35% от обема на инвестициите се дължат на инвеститори от ЦИЕ. Полша увеличи дела си като ключов пазар в региона с над 50% от общия обем на сделките.

Корекциите в цените на активите в сравнение с нивата преди войната създават привлекателни пазарни възможности. Очаква се притокът на капитали от Румъния, балтийските държави, Чехия и Унгария да продължи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още