IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в бизнес имоти в ЦИЕ възприемат изчаквателен подход и стават консервативни в разходите

Офисите в региона са привлекли инвестиции за 2,5 млрд. евро през първото полугодие и остават най-търгуваният клас бизнес имоти

11:02 | 09.11.22 г.
Изглед от Варшава. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Изглед от Варшава. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Инвестициите в офиси са доминирали през първото полугодие на тази година в сделките с бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Те са привлекли 2,5 млрд. евро, равняващи се на 42% от общия обем инвестиции в региона, сочат данни на консултантската компания Colliers International.

Силна активност при сделките е отчетена в Полша. Но инвеститорите започват да възприемат изчаквателен подход заради растящите разходи за финансиране и несигурната макроикономическа и геополитическа среда.

„Изчаквателният подход, възприет от много инвеститори, е резултат, наред с други фактори, от повишаващите се разходи за финансиране заради растящите лихви и свързаните с тях разходи, като лихвени суапове, които нарастват значително на годишна база. Вече се отчитат първи признаци за корекции на цените на някои западноевропейски пазари с между 25 и 50 базисни пункта и можем да очакваме сходни движения на цените да последват и в ЦИЕ“, коментира Кевин Търпин, регионален директор „Капиталови пазари“ за ЦИЕ в Colliers.

Две години и половина след началото на пандемията е ясно, че промяната в очакванията на служителите към хибридна или отдалечена работа е постоянна. 89% от участниците в ново допитване сред корпоративни ръководители в Полша са посочили, че хибридният работен модел е задействан в организациите им, а две трети от тях са се натъкнали на съпротива, когато са се опитали да върнат хората в офиса. Сходни тенденции се наблюдават и в други страни от региона. Средната върхова заетост на офисите през второто тримесечие е останала около 30% региона на Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА).

Освен това, докато регионът бавно се възстановява от забавянето заради пандемията, войната в Украйна създава нови предизвикателства и ниво на непредсказуемост, което не е виждано от много години. Нарушаването на веригите за доставка, растящите цени на материалите и на труда засилват допълнително вече преобладаващо консервативния подход към разходите и вниманието върху трайността на бизнеса.

Забележимо е въздействието и върху предлагането. Макар много наематели да се стремят към свиване на площите, наличностите от най-желаните, първокласни офис пространства остават ограничени на повечето пазари в региона. Проблемът се задълбочава и от отлагането на решенията за започване на нови проекти или удължаването на графика за строителство. Като цяло икономическата несигурност и растящите цени означават също, че собствениците са по-консервативни към условията в наемните договори и предлаганите стимули. Това, от своя страна, прави по-проблемно намирането на оптимални нови локации или адаптирането на съществуващи офис площи към изискванията на хибридната работна среда.

„Затова наемателите са изправени пред все по-труден избор в осигуряването на офис площи, които отговарят на нуждите на хибридно работещите им служители, имат потенциал да привличат нови таланти и да станат достатъчно привлекателно предложение, за да си заслужават ежедневното пътуване до работа в конкуренция с домашния офис, с който повечето служители са свикнали“, казва Доминика Йедрак, директор на анализите и консултантските услуги за Полша и ЦИЕ в Colliers.

Нивото на свободните офис площи в столиците в ЦИЕ бавно се стабилизира след ръста до двуцифрено число на много пазари по време на пандемията благодарение на коригирането както на търсенето, така и на предлагането. Отчасти заради по-високите разходи за строителство и ниските наличности на някои от най-търсените локации се наблюдава повишаване на наемите, особено за новопостроени сгради. Colliers очаква те да продължат да се повишават повсеместно в резултат на инфлацията.

Капиталовите разходи за оборудване на работни места също стават все по-трудни за прогнозиране и планиране. През първото и второто тримесечие цените на строителните материали са нараснали с 30% спрямо същия период на миналата година и варират значително в зависимост от групата материали. Това затруднява прогнозите за разходите за оборудване или преустройство на офис площи. Тенденцията вероятно ще се запази и дори може да се задълбочи заради растящите цени на газа, тока и работната ръка и липсата на квалифицирани служители на пазара.

Най-обичайните рискове в процеса по осигуряване на офис площи включват липса на гъвкавост в условията на наемните договори и нереалистични представи за това какво може да бъде постигнато с наличния бюджет за оборудване. Поради това подходът от край до нкрай, при който един квалифициран доставчик поема пълна отговорност за целия процес – от определянето на изискванията и преговорите по условията в наемните договори до всички фази на проектиране и доставки на материалите за оборудване, става все по-привлекателен вариант. Популярността на този подход ще продължи да расте като относително безопасен начин за гарантиране, че офис площите ще останат пригодени за бъдещето и ще носят желаните резултати, отбелязва Colliers.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още