IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията е вдигнала разходите за ремонти на наемателите на офиси в света с 10%

Нетните разходи са нараснали най-силно в Дъблин, лондонското Сити и в Дубай

15:23 | 17.10.22 г.
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Разходите за ремонти на ключови офис пазари в света продължават да растат заедно с инфлацията, като са се покачили със средно 10%. Това наред с повишаването на наемите на много пазари допринася за по-високите общи нетни разходи за наемателите на офиси, пише консултантската компания Savills.

Пазарите, които отчитат най-големите ръстове на нетните разходи (включително разходи за ремонти, наеми и други) през третото тримесечие са съсредоточени предимно в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА), включително Дъблин (+7%), лондонското Сити (+5%), Дубай (+3%) и Берлин (+3%).

Инфлацията при разходите за ремонти варира леко по региони – от средно 14% на годишна база в ЕМЕА, до 9% в Азиатско-Тихоокеанския регион и 7% в Северна Америка, тъй като проблемите пред веригите за доставка в света засягат всички пазари, макар и в различна степен.

Ръстовете на наемите проявяват значително по-големи вариации, отбелязва Savills. Първокласните офис пазари в централните бизнес квартали в Европа и Близкия изток отчитат среден ръст на брутните наеми от 6% през миналата година заради преобладаващо индексиране на наемните договори и енергийните разходи, които често са включени в таксите за услуги.

Освен това малкият обем на свободните площи на ключовите пазари подкрепят ръста на офертните наеми. В същото време повечето пазари в Азиатско-Тихоокеанския регион и Северна Америка не отчитат големи промени в разходите за наеми, като средният наем за първокласни офис площи в Азиатско-Тихоокеанския регион е намалял с 1% за една година, а средните наеми в САЩ са нараснали с 2%, макар че има значителни различия между отделните градове.

Освен това според консултантската компания растящите разходи забавят строителството и ремонтните дейности, създавайки недостиг на първокласни, устойчиви офис площи. Това стимулира появата на зелени бонуси при наемите. Този бонус достига между 4% и 15% на Азиатско-Тихоокеанските пазари, 10% на европейските пазари като Нидерландия и между 5% и 10% на американските офис пазари, тъй като наемателите се стремят да повишат устойчивостта си в унисон с корпоративни и национални цели.

„В последното тримесечие наемателите наистина започнаха да усещат последиците от ускоряващата се инфлация както при разходите за ремонти, така и при наемните разходи, особено в ЕМЕА, където е отчетен най-големият среден ръст и в двата вида разходи“, коментира Матю Фицджералд, директор на екипа за консултиране на наематели за ЕМЕА в Savills.

„Наемните пазари са много или малко изложени на инфлацията, независимо от икономическото положение в отделните страни. Правната рамка за наемане на бизнес имот варира според локацията, така че наемателите трябва да проучат начини за смекчаване на растящите разходи чрез регулаторната рамка на засегнатата страна или съществуващия наемен договор. Неприятно е, че ръстовете на тези цени се случват в момент, когато има нужда от повече инвестиции в „зелени“ сгради и преустройство на съществуващи наличности, за да отговарят на търсенето на по-устойчиви имоти. Това създава затруднения при обмислянето на дългосрочни варианти“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още