IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай изпреварва Ню Йорк и Лондон по ръст на наемите на офиси

Все повече компании местят служители от Хонконг и Русия в Дубай, 80% от служителите вече са се върнали в офисите

15:29 | 07.09.22 г.
Дубай е известен с любовта си към строителството на лъскави офис сгради. Снимка: Bloomberg LP
Дубай е известен с любовта си към строителството на лъскави офис сгради. Снимка: Bloomberg LP

Наемите на офиси в Дубай нарастват за първи път от шест години и покачването е по-бързо в сравнение с Ню Йорк или Лондон, тъй като световни банки и компании предприемат експанзия към финансовия хъб, известен с любовта си към строителството на лъскави сгради, пише Bloomberg.

Стремежът към офис площи в емирството намира проявление в небостъргачи като ICD Brookfield Place, който се издига на 283 м височина във финансовия квартал. Кулата беше открита точно когато пандемията се разпространяваше в цял свят, но близо 90% от общата ѝ площ от 102 хил. кв. м офиси и търговски пространства вече са заети или е отправена оферта за тях с дълъг списък от чакащи за все още свободните площи.

Сред наемателите са UBS Group, израелската финтех компания Rapyd и Pernod Ricard, която премести служители от Хонконг.

Търсенето на площи в небостъргача и в Дубай като цяло расте, тъй като емирството привлича повече богати хора и чужденци заради умелия отговор на пандемията и относително лесния достъп до визи. В същото време служители се връщат в офисите с особено бърз темп. Все повече компании също предприемат експанзия към слънчевия бизнес хъб, като местят офиси от места като Хонконг и Русия.

„Целият пазар някак се надига“, коментира Роб Девюрю, главен изпълнителен директор на ICD Brookfield, съвместно дружество между базираната в Ню Йорк Brookfield Asset Management и държавния фонд на емирството Investment Corporation of Dubai. „Наблюдаваме много по-силно завръщане в офиса от други държави“ като САЩ и Великобритания, допълва той.

Притокът на компании към Дубай е значителна промяна в сектора на бизнес имотите в града, който беше сред най-тежко пострадалите по време на породения от петрола спад на имотния пазар през 2014 г.

През второто тримесечие на тази година цените на наемите на офиси в града нараснаха за първи път от началото на 2016 г. Наемите на първокласни офиси се повишиха със 7% в годината до юни, а при офисите клас А ръстът достигна 7,2%. В другия край на спектъра наемите на по-нисък клас работни пространства също са се повишили с 3%, сочат данни на консултантската компания CBRE.

В същото време наемите на първокласни офиси в лондонското Сити са нараснали с 1,4% през второто тримесечие, а в различни части на Ню Йорк те са се повишили с 3% или по-малко, показват още данните на компанията.

Отличителен пазар

Макар че пандемията породи ожесточен дебат за бъдещото търсене на офис площи в света, Дубай е отличителен пазар, в момент когато други финансови центрове като Ню Йорк и Лондон се стремят да примамят служителите обратно на бюрата им.

Средно 80% от служителите са се завърнали в офисите в емирството спрямо под 40% от служителите в лондонското Сити, сочат данни на консултантската компания Savills. В САЩ средното използване на офисите достига почти 43 на сто в края на юни, най-високото ниво от началото на пандемията.

„Дубай е различен, защото обикновено хората шофират и повечето живеят на половин час път от работата си, така че има по-голяма толерантност към пътуването до работното място“, отбелязва Девюрю.

Когато офисите в Дубай „започнаха да стават много привлекателни след COVID, почти нямаше ново предлагане, тъй като се строяха много малко проекти след спада на пазара през 2014 г.“, казва Таймур Хан, ръководител на анализите в CBRE. Това се превърна в проблем, защото „предоставянето на визи е свързано с обема на заетите офис площи“, допълва той.

ICD Brookfield Place сега има над сто наематели, много повече отколкото в сгради със сходен размер в САЩ, които обичайно имат само четирима-петима наематели, казва Девюрю. Кулата има 46 асансьора, които обслужват 53 етажа и вътрешни градини за бягство от лятната жега.

Търговия със суровини

Извън финансовия квартал търсенето на офис площи също е високо. В Dubai Multi Commodities Centre кулата Uptown Tower, която разполага с близо 46 хил. кв. м първокласни офис площи, беше напълно наета още преди завършването на небостъргача. Свободната зона и правителственият орган за търговия със суровини са подкрепени от притока на крипто- и блокчейн компании, както и на търговци с руски суровини.

За сравнение, наемите на първокласни офиси в столицата на ОАЕ Абу Даби намаляха през второто тримесечие на годишна база, сочат данните на CBRE.

С ограничено предлагане и много компании, които се опитват да върнат обратно служители с по-привлекателни офис площи, цените на наемите вероятно няма да покажат признаци на забавяне, счита Пратюша Гурапу, ръководител на анализите и консултациите в компанията Core. Около 140 хил. кв. м офис площи трябва да бъдат завършени тази година, а още близо 56 хил. кв. м трябва да са готови през 2023 г., допълва тя.

„Макар че предлагането на новопостроени офиси е ограничено, повече преустроени офиси се очаква да излязат на пазара в краткосрочен план“, отбелязва Гурапу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още