IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай изважда от нафталина проекти за луксозни имоти заради новопристигащи богаташи

Обемът на сделките с жилищни имоти в града-държава достигна най-високото си ниво от 2009 г. насам

13:06 | 22.08.22 г.
Изкуственият остров Палм Джумейра (на преден план) е предпочитан от заможните хора в града. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Изкуственият остров Палм Джумейра (на преден план) е предпочитан от заможните хора в града. Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Строителни компании в Дубай изтупват от праха спящи от дълго време проекти, тъй като търсенето на луксозни имоти нараства на фона на вълната от пристигащи заможни хора в емирството, пише Financial Times.

Свързани с държавата и с правителството имотни компании се стремят да възобновят проекти, които се провалиха след дълговата криза в града по време на световната финансова криза. Сред тях са блокираният проект за изкуствен остров Палм Джебел Али и удивителните кули на Dubai Pearl, дълго отлаган проект на входа на друг известен изкуствен остров – Палм Джумейра.

Тези проекти от дълго време са визуално напомняне на прекомерности в миналото, но сега се съживяват благодарение на вълната от новопристигащи хора в града – от азиатски милиардери до инвеститори в криптовалути и богати руснаци, които се стремят да избягат от наложените санкции след нашествието в Украйна.

Базираната в Дубай консултантска компания Mira Estate съобщи, че продажбите на клиенти от Русия и бивши съветски републики са се удвоили от началото на тази година спрямо същия период на 2021 г.

„Рекорден брой милиардери и предприемачи се стичат към ОАЕ, а това води до ръст на търсенето на имоти. Повечето купувачи на жилища търсят готови имоти и жилища на брега“, казва Тамара Гетигежева, главен изпълнителен директор на Mira.

Обемът на трансакциите на жилищния пазар в Дубай нарасна с една трета през юни 2022 г. спрямо година по-рано. В годината до юни сделките достигнаха най-високия си общ обем след връхната точка през 2009 г., сочат данни на консултантската компания CBRE.

Продажбите „на зелено“ – на имоти, които все още не са построени, са се увеличили с 47%, а на готовите жилища – с една четвърт, през същия период. Цените са нараснали с 10 на сто в годината до юни, а средните цени на вилите са нагоре с 19 на сто.

Вилите в Палм Джумейра, изкуствения остров, предпочитан от заможните хора в града, са отбелязали най-високите средни продажби в града, показват още данните на CBRE.

Островът беше създаден от държавната компания Nakheel, която се озова в основата на финансовата криза в Дубай през 2009 г., когато почти спря плащанията по част от дълга си.

Търсенето на имоти по крайбрежието осигурява ренесанс на компанията, която преди време беше контролирана от държавния конгломерат Dubai World, а сега е под опеката на държавния фонд на емирството Investment Corporation of Dubai.

Палм Джабел Али, който е три пъти по-голям от Палм Джумейра, беше замразен след кризата през 2009 г.

Очаква се, след като получи одобрение от правителството, новото ръководство на Nakheel да започне работа по изграждането на острова, за да отговори на търсенето на крайбрежни имоти, съобщават трима запознати с плановете източници.

В последните няколко месеца Nakheel се е свързала със съществуващи инвеститори в проекта и е предложила да изкупи техните договори за терени и имоти, съобщават шестима души, запознати с офертите. Компанията е отказала коментар.

На инвеститорите са предлагани финансови компенсации или дялове в други проекти на Nakheel, казват източниците.

Клиентите ще получат също възможността да реинвестират парите си в съживения Палм Джебел Али, допълват те. В тези случаи компанията ще предостави частична компенсация, тъй като цените на острова се очаква да бъдат много по-високи, отколкото при първоначалния проект, стартиран преди две десетилетия.

„Купих с отстъпка, но не искам да продавам, искам вилата, която купих“, казва бизнесмен от Дубай. Други, които са купили с добавка към офертната цена, трябва да се примирят с ниска възвръщаемост от инвестициите си, ако продадат на първоначалната продажна цена.

Във връхната точка преди кризата Nakheel започна да изгражда още по-големия изкуствен крайбрежен проект Палм Дейра, който така и не беше напълно отвоюван от морето, а след това беше ребрандиран на Дейра Айлъндс.

Компанията, чиято централа се намира в стария град на Дубай, близо до залива, планира множество проекти за бизнес имоти, жилища и хотели на четирите острова, които скоро трябва да бъдат възобновени под името Дубай Айлъндс.

Друг отдавна изоставен проект, който се очаква да бъде съживен, е Дубай Пърл, чиито полуготови структури загрозяват небосвода в последните 18 години.

Строителството на проекта за четири кули, свързани на горния етаж от „небесен дворец“, започна през 2004 г., но в крайна сметка се провали, а инвеститорите изгубиха парите си.

Неотдавна правителството спря проекта и го предложи на търг сред различни кандидати от ОАЕ, съобщават четирима запознати с хода източници.

Dubai Holding, конгломератът, притежаван от ръководителя шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум, спечели търга и така си върна земята, която продаде на първоначалната строителна компания в началото на новия век. Сега инвеститорите очакват да получат една четвърт до една трета от парите си.

Ако се стигне до сделка, тя трябва да даде известна утеха на хиляди инвеститори, които от години се борят за компенсация.

„Да си върна 25% от парите след 15-годишно чакане не е точно прекрасно“, казва един от тях. „Разбрах по трудния начин, че договорите в Дубай рядко струват толкова, колкото хартията, на която са написани. От друга страна, все пак е по-добре от нищо“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още