IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Дубай са нараснали с 60% през първото полугодие

Основният двигател на увеличението са инвеститорите и руснаците

14:45 | 29.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Нагорещеният имотен пазар в Дубай отчита ръст през първата половина на годината заради прилив на инвеститори. Руснаците са в топ 5 на купувачите, с което емирството печели от притока на богатство след налагането на санкциите от Запада, съобщава Ройтерс.

Първото полугодие носи ръст на обема сделки с жилищни имоти от 60% при увеличение от 85% на стойността на продадените имоти, съобщава имотната консултантска компания Betterhomes в свой доклад.

Топ купувачите са от Индия, САЩ, Италия, Русия и Франция в този ред, следвани от Канада, ОАЕ, Пакистан и Египет на осмо място, Ливан и Китай.

Броят на руските купувачи е нараснал със 164% през първата половина на тази година спрямо същия период на 2021 г., казва Betterhomes в отговор на запитване на Ройтерс. Броят на французите и британците се е увеличил съответно с 42% и 18%, а на тези от Индия е спаднал с 8% и на Италия със 17%.

Търсенето е било подкрепено от геополитическата нестабилност в Европа и купувачите с ипотечни кредити, опитващи се да изпреварят повишаването на лихвените проценти, посочват Betterhomes.

Ройтерс съобщи по-рано тази година, че руснаците наливат пари в дубайски имоти, търсейки финансово убежище след наложените от Запада санкции върху Москва заради инвазията ѝ в Украйна.

„Пазарът е изправен пред нарастващи препятствия под формата на увеличаващи се лихвени проценти и засилващ се долар, но засега се оказва стабилен с малко признаци на забавяне“, казват от Betterhomes.

През първото полугодие са били продадени рекордните 37 762 единици, казва компанията, цитирайки данни на Dubai Land Department, а сделките на жилищния имотен пазар са били за близо 89 млрд. дирхама (24,23 млрд. долара).

Имотният пазар в Дубай започна да се възстановява от силния спад през 2020 г. в началото на миналата година, като купувачите се насочиха към луксозни имоти, след като емирството облекчи пандемичните ограничения по-бързо от повечето градове по света.

S&P Global Ratings обаче заяви през октомври, че имотното възстановяване на Дубай е крехко и неравномерно, а свръхпредлагането на жилищни имоти ще потисне цените в дългосрочен план.

Сделките с луксозни имоти са се увеличили с 87% спрямо първата половина на миналата година, като апартаментите формират 62% от всички сделки, посочват от Betterhomes.

Инвеститорите преобладават при продажбите, представлявайки 68% от всички купувачи спрямо 10% година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още