IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай - новата Швейцария за търговците на руски суровини

Все по-рестриктивните санкции затрудниха търговията за руските държавни предприятия, включително за тези, които транспортират суровините на страната

19:58 | 22.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Търговците на руски суровини бързат да отворят бизнес в Дубай, след като Швейцария прави търговията им с Москва все по-предизвикателна, пише Bloomberg.

От десетилетия Швейцария е дом на посредници, които помагат на руските производители да се свържат с купувачи от цял свят. Сега засилването на санкции води до миграция към емирството в Персийския залив.

Трите най-големи петролни производителя в Русия са в процес на оценка на Дубай за търговски операции, а няколко други компании вече са започнали преместването си там. За Швейцария известен отлив изглежда неизбежен, след като страната последва Европейския съюз, забранявайки износ от Русия.

„Търговията ще продължи“, коментира Ваутер Якобс, директор на Центъра Еразъм за суровини и търговия към Erasmus University в Ротердам. „Близкоизточните и източните юрисдикции ще придобият все по-голямо значение в сравнение с по-скоро евроцентричната ситуация на бизнеса със суровини досега“.

Все по-рестриктивните санкции затрудниха търговията за руските държавни предприятия, включително за тези, които транспортират суровините на страната. Неофициално самосанкциониране също се превръща в проблем – банките оттеглят кредитни линии, които са от съществено значение за финансирането на сделки, а логистичните компании и застрахователите също спират услугите си.

Това създаде възможност за Дубай, която остана встрани от налагането на санкции върху руски физически и юридически лица – засилвайки конкуренцията, пред която Швейцария вече е изправена като център на глобалната търговия на суровини.

Швейцарски санкции

Макар че Швейцария заявява неутралитет и няма да позволи нейни оръжия да бъдат изпратени в конфликтната зона, тя последва ЕС в налагането на все по-строги санкции върху суровини, банки и физически лица, смятани за близки до Кремъл.

До края на 2022 г. ЕС ще има ограничения, забраняващи и застраховането и финансирането на пренос на руски петрол към страни извън блока, а Швейцария заяви, че ще последва стъпките.

„Федералният съвет обяви, че ще направи абсолютно същото и това е част от стъпката“, казва говорител на Държавни секретариат по икономическите дела на страната по телефона. „Наистина е същото, ние прехвърляме всички наредби от ЕС към швейцарското право“.

Ако бъде въведено изцяло, това вероятно ще направи търговията с руски петрол по-трудна и ще засили категоричната забрана на Швейцария върху посредничеството, продажбите и осигуряването на финансови услуги за руските въглища, която бе обявена през април. Регулациите обаче ще допринесат за това някои компании да се преместят на други места.

„Търговия за енергоизточници между Русия и Китай може обикновено да се е извършвала от стокова къща в Швейцария с финансовата подкрепа на банкер в Лондон – кой би искал да прави това сега?“, казва Якобс. „Вероятно екипите, които го правят, ще трябва да се преместят в нова юрисдикция“.

Компаниите се местят

Мениджъри на руския държавен петролен производител „Роснефт“ миналия месец се спуснаха към Дубай, за да проучат идеята за търговско предприятие. В същото време „Газпром Нефт“ - третият по големина петролен производител в Русия, също се опитва да разшири присъствието си в града, казват запознати източници.

„Литаско“ - подразделението за продажби и търговия на руския енергиен гигант „Лукойл“, се опитва да премести част от руския си търговски и оперативен екип от Женева в Дубай, очаквайки това да стане новия център на компанията и разширявайки екипа от търговци там. „Лукойл“ е вторият по големина петролен производител в Русия.

Друга компания в Женева – Solaris Commodities, която е търговец на руско зърно, е открила офис в Дубай миналата седмица, твърди запознат източник, поискал анонимност заради частния характер на информацията.

Макар че санкциите не включват земеделски продукти, за търговеца е станало по-трудно да получи достъп до финансиране, тъй като швейцарските банки се отдръпват от руските суровини – независимо дали са обект на санкции, или не, казва източникът.

Търговците на суровини също понасят удари по отношение на финансирането, тъй като руските банки се намесиха, за да дадат заеми на бизнеса, след като кредитори, сред които BNP Paribas и ABN Amro свиха предлагането или изцяло излязоха от сектора. Сбербанк, която наскоро бе добавена към списъка със санкционирани лица, отбеляза двоен ръст на обема на бизнеса си за финансиране на стокова търговия в Швейцария миналата година, а парите са били насочени основно към нефтохимикали, метали, зърно и пестициди. Тези потоци сега няма да са възможни.

Други швейцарски градове също биват напускани. Цуг, който от дълго време е център за търговия със суровини заради ултраниските си данъци, стана известен в цял свят през 80-те години като убежище за легендарния търговец Марк Рич, избягал от американското правосъдие. Компаниите за суровини там сега също поглеждат към Близкия изток.

Базираният в Цуг Suek – изключителен търговец на въглища на най-големия руски производител, планира да установи бизнес в Дубай. EuroChem Group – един от най-големите производители на пестициди в света, по-голямата част от активите на който са в Русия, също създава базирано в Дубай дружество. И двете компании са бивша собственост на милиардера Андрей Мелниченко след началото на войната в Украйна.

Няколко бутикови фирми в Дубай с връзки с някои от по-големите търговски къща също проучват руски сделки, казват запознати източници.

Стратегията на Дубай

Обединените арабски емирства привличат богати руснаци и техните пари от началото на инвазията в Украйна, а сега държавни компании и частни стокови фирми правят същата стъпка.

ОАЕ разработи финансовата си инфраструктура за подобен момент. През последните години банките на емирствата се разраснаха, за да се превърнат в опора на финансирането на търговията със суровини.

Изобилието от зони за свободна търговия в Дубай, близостта до близкоизточни енергийни производители и ниските данъци също са се доказали като привлекателни, макар че градът все още има да настига глобални центрове като Сингапур, Лондон, Женева и Стамфорд. Миналата година Dubai Multi Commodities Center проведе събитие с Московската търговска камара, което целеше да привлече руски бизнеси, които да създадат компании там.

„Дубай се превръща в реален глобален център на суровините“, казва Наджла ал-Касими, базиран в Дубай директор по световните дела на мозъчния тръст B’huth, преди базиран в Женева. „Има правилната инфраструктура, транспорт и услуги, които да подкрепят тези компании“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Аз съм на ток отдавна не ме вълнуват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Щом искат да станат втори Кипър - тяхна воля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още