IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред жилищния пазар в Дубай помръкват заради по-високите ипотечни лихви

Според проучване на Ройтерс анализаторите очакват забавяне на ръста на цените тази и следващата година

12:01 | 05.09.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Цените на жилищата в Дубай ще се повишат тази и следващата година с по-бавен темп спрямо предишните очаквания, тъй като по-високите ипотечни лихви и кризата с разходите за живот ще намалят чуждестранното търсене, показва анкета на Ройтерс сред анализатори на имотния пазар.

На фона на икономическо възстановяване, предизвикано от по-високите енергийни цени, имотният пазар в Дубай се възстанови силно от острия спад през 2020 г., като купувачите търсят луксозни имоти, след като емирството облекчи ограниченията заради пандемията по-бързо, отколкото повечето други градове по света.

Повечето имотни анализатори в анкетата на Ройтерс обаче казва, че възстановяването е крехко и неравномерно, а свръхпредлагането на жилищни имоти заедно с растящите лихвени проценти ще притисне цените през следващите месеци.

Очаква се ръстът на цените на жилищата да се забави до 6,5% през 2022 г. и до 3,0% през 2023 г., като за сравнение, прогнозите в проучването от май бяха за ръст от съответно 7,5% и 4,5%, сочи медианна прогноза сред 10 имотни анализатори, анкетирани между 15 август и 2 септември.

Тази перспектива контрастира рязко с други световни имотни пазари, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия, където се очаква цените на жилищата да спаднат тази година и следващата.

„Търсенето на жилищни имоти достигна исторически връх тази година, но тази тенденция може да се промени заради растящите разходи за живот, увеличаващите се ипотечни лихви и очакваното ново предлагане“, казва Хайдер Туайма, директор и ръководител на имотните проучвания във ValuStrat.

“По-малките жилищни единици в райони, където се очаква ново предлагане, вече бележат стабилизиране на цените и най-вероятно ще се изправят пред отрицателен растеж в краткосрочен до средносрочен план“.

Свръхпредлагане на жилища от предишни години спаси нагорещения имотен пазар, поддържайки достъпността под контрол. Много други имотни пазари се борят с главоломна инфлация при жилищните цени.

Попитани как ще опишат нивото на цените на жилищата в Дубай по скалата от 1 до 10 (най-евтино до най-скъпо), средният отговор е шест.

„Предвид факта, че Дубай продължава да бъде пазар на купувачи, строителните предприемачи ще се въздържат да увеличават значително цените. Затова достъпността може да продължи няколко години“, казва Анудж Пури, председател на ANAROCK Property Consultants.

“Всъщност предвид факта, че има свръхпредлагане в много райони, пазарът не успя да стигне по-високи цени напоследък. Преобладаващо по-ниските цени направиха пазара в Дубай привлекателен както за местни, така и за чуждестранни инвеститори“.

Според Asteco Property Management, Deloitte, Property Monitor, Morgan's International Realty и ValuStrat обаче средните цени на жилищата ще трябва да спаднат с между 5 и 20%, за да направят жилищата достъпни.

Централната банка на Обединените арабски емирства повиши основната си лихва с общо 225 базисни пункта от март насам в съответствие с темпа на Федералния резерв на САЩ, тъй като валутата е обвързана с долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още