IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ се очаква да достигнат 10 млрд. евро през 2022 г.

Полша формира 56% от инвестиционния обем през първото полугодие, следвана от Чехия и Унгария съответно с 16% и 12%

15:28 | 29.08.22 г.
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Инвестициите в сектора на бизнес имотите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) нарастват с 8,5% на годишна база през първото полугодие до около 5,3 млрд. евро, като се наблюдава силна активност през първото тримесечие, която се забавя през второто, сочи доклад на консултантската компания Colliers. 

"Наблюдават се голям брой сливания и поглъщания чрез купуване или прехвърляне на акции на инвестиционни дружества, но те не са включени в общия инвестиционен обем. Прогнозите на Colliers са за инвестиции на стойност между 9-10 млрд. евро за 2022 г.", коментира Кевин Търпин, регионален директор за капиталовите пазари в Colliers CEE.

Обеми на инвестициите и изменение на обемите през първото полугодие спрямо година и две години по-рано. Графика: Colliers Обеми на инвестициите и изменение на обемите през първото полугодие спрямо година и две години по-рано. Графика: Colliers

Полша регистрира 56% дял от инвестиционния обем през първото полугодие, следвана от Чехия и Унгария съответно с 16% и 12%. Инвеститорите остават предпазливи предвид геополитическите и икономическите прогнози, увеличените разходи за финансиране и очакваните промени в ценообразуването, които вероятно ще се проявят през втората половина на 2022 г.

Сегментът на офис площите доминира през първата половина на 2022 г., като особено силна активност е регистрирана в Полша. На следващо място са търговските площи в резултат на продажбата на активи или дялове от портфейлите на Tesco и EPP. Логистичните и жилищните имоти продължават да се радват на голям интерес, като предизвикателството при тях е недостатъчното предлагане на готов продукт.

Местният капитал от държави от ЦИЕ преобладава през първото полугодие с 40% дял от общия обем. Чехия и Унгария продължават да бъдат с водещи позиции със съответно 20% и 11%. Следват северноамериканският (25%) и европейският капитал (21%). Южноафриканските инвеститори също са активни през последните месеци, докато азиатските, обикновено китайски и южнокорейски, за момента остават сравнително пасивни.

Произход на капитала Произход на капитала

"Понастоящем на инвеститорите се налага да взимат сложни решения, като се има предвид относителната географска близост на войната в Украйна и нейните по-широки последици върху цените на горивата и енергията, и последващите нарушения на веригите за доставки, както и не особено положителните макроикономически и геополитическите тенденции, които се развиват. Все пак, това не са предизвикателства, характерни единствено за държавите от ЦИЕ, и следва да се вземат предвид и съответните възможности за инвеститорите в региона", добавя Кевин Търпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още