IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са нараснали с 30% през първото полугодие

Всички страни в региона отчитат повишаване на привлечените инвестиции на годишна база

12:45 | 25.08.22 г.
Полша привлича най-голям обем от инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg
Полша привлича най-голям обем от инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа са нараснали с 30% през първото полугодие и са достигнали 5,4 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Avison Young.

Обемът обаче е намалял с 12 на сто спрямо отчетените 6,1 млрд. евро през първото полугодие на 2020 г., което все още не беше засегнато от пандемията от COVID-19.

Всички страни в региона отчитат ръст на обемите през първите шест месеца на тази година. Полша остава водеща страна в ЦИЕ с най-голям обем от привлечени инвестиции в бизнес имоти от 2,9 млрд. евро в 55 сделки. Следва Чехия с привлечени инвестиции за 1,2 млрд. евро, което е ръст с 30% на годишна база. Инвестициите в бизнес имоти в Словакия са нараснали до около 620 млн. евро, което е рекорд за страната и се дължи на голямо прехвърляне на собствеността върху част от портфейла с офиси на компанията Penta на новосъздадената строителна компания Alto Real Estate.

Обемът от сделки в Унгария е нараснал леко спрямо нивото от 590 млн. евро през 2021 г. и сега достига 619 млн. евро. След нея се нарежда Румъния с привлечени инвестиции от 320 млн. евро спрямо 316 млн. евро през първото полугодие на миналата година.

Най-голям интерес сред инвеститорите в региона предизвикват офисите с дял от 36% и търговските площи с 32%, а липсата на налични имоти в сектора на индустриалните и логистични площи остава единственият ограничаващ фактор за сделките в ЦИЕ.

Най-висока доходност инвеститорите могат да открият в сегмента на ритейл парковете, където доходността от първокласни активи в Чехия се е свила до 5,25% спрямо между 6,50% и 7,25% във всички останали страни от ЦИЕ. Сегментът на индустриалните имоти в Румъния също предлага отлична стойност и консултантската компания очаква свиване на доходността на този пазар в идните 12 месеца.

Чешките инвеститори отново са водеща група от гледна точка на обем вложени средства с 25% от инвестиционната активност, като те инвестират парите си локално, както и в Словакия и в Полша. Следват унгарските инвеститори с дял от 16 на сто. Произходът на инвеститорите в бизнес имоти в ЦИЕ е разнороден, като Avison Young отбелязва, че истински диверсифициран капитал се насочва към недвижимите имоти, повишавайки ликвидността в региона.

Кои са горещите сегменти и кои не са?

Индустриални и логистични имоти – любимият сектор през 2021 г., търсен от почти всеки институционален инвеститор, остава на върха на списъците за пазаруване през по-голямата част от 2022 г., макар че отчита по-ниски инвестиционни обеми заради липсата на готов продукт. Търсенето е стимулирано от почти нулевите свободни площи в региона, което води до ръст на наемите във всички страни. Доходността се свива в Чехия и Словакия, остава стабилна в Полша и Румъния и се увеличава в Унгария. Ликвидността остава много силна, а Румъния и Унгария изглеждат особено привлекателни от гледна точка на доходност и нива на наемите.

Жилищен сектор - все повече институционални инвеститори смятат този сегмент за убежище с навлизането в период на макроикономическо забавяне. Нарастването на лихвите по ипотечните кредити принуждава част от хората да живеят под наем, което повишава търсенето на имоти под наем, а с това и цените на наемите. Много компании за жилищно строителство създават втори стълб в бизнеса си, като запазват някои проекти, създавайки специални фондове с жилищни имоти или продават предварително на институционални инвеститори.

Офис секторът традиционно има водещо място в повечето страни и остава най-големият сегмент от гледна точка на привлечени инвестиции с 36% от общия обем в ЦИЕ през първото полугодие. Но доходността от офиси в Чехия и Словакия намалява. Само Румъния отчита ръст на доходността на годишна база.

Големи институционални инвеститори стесняват критериите си за инвестиция като пряк резултат от настоящите разходи за обслужване на дълговете и вниманието върху ESG. Това оставя пространство за находчиви купувачи да придобиват съществуващи офис активи на много атрактивни цени. Ръстът на строителните разходи в последните години означава, че много съществуващи сгради се търгуват на или под нивото на разходите за замяна (цената, която инвеститорът ще плати за замяна на съществуващ актив на настоящите пазарни цени със сходен актив – бел. ред.). Очаква се цената на наемите да нарасне в идните 12 месеца на повечето офис пазари в ЦИЕ. Тези два фактора предлагат на собствениците на съществуващи активи огромно конкурентно предимство и подобряване на възвръщаемостта от новопостроен проект при определянето на цените на наемите и стратегиите за отдаване под наем.

Търговските площи процъфтяват наред с офисите от гледна точка на привлечени инвестиции с 32% от общия обем в ЦИЕ. Ритейл парковете все още доминират на инвестиционния пазар на търговски площи в Полша и инвеститорите имат доверие в малки проекти.

В Унгария активността е силна и благодарение на голяма портфейлна сделка секторът на търговските площи е представлявал 35% от общия инвестиционен обем през първото полугодие. Инвеститорите трябва да насочат внимание към дискаунтъри, ако искат силно представяне днес, тъй като заради инфлацията хората ще ограничат ненужните покупки и ще бъдат по-внимателни към необходимите. Затова дискаунтърите и всички обекти по тяхната верига за доставки ще се възползват в период на висока инфлация. Това включва супермаркети, определени платформи за електронна търговия и техните вериги за доставка. Унгария, Румъния и Полша предлагат много щедра възвръщаемост в този устойчив на рецесия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още