IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blue Origin на Джеф Безос изпрати първия си екипаж до ръба на Космоса от 2022 г.

В екипажа беше и 90-годишният Ед Дуайт, първият чернокож кандидат за астронавт

19:28 | 19.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Космическата компания на Джеф Безос Blue Origin изпрати първия си екипаж от космодрум в Тексас до ръба на Космоса в неделя, след като суборбиталната ѝ ракета New Shepard беше приземена през 2022 г., предава Ройтерс. Така компанията възобнови основния си бизнес с космическия туризъм.

Шестима души, седнали в капсула на върха на ракетата New Shepard на Blue Origin бяха изстреляни от отдалечената стартова площадка на компанията във Ван Хорн, щата Тексас. Ракетата се отдели от капсулата, след което капсулата с екипажа се издигна отвъд границата на земната атмосфера до 105,7 км.

След това капсулата, превозваща екипажа, се върна на Земята и приключи кратката мисия, която увеличи броя на частните астронавти на Blue Origin до 37.

Екипажът на New Shepard включваше Ед Дуайт, първия чернокож кандидат за астронавт, който през 1961 г. беше избран от президента Джон Кенеди да се обучава за астронавт, но така и не полетя в Космоса. Той е на 90 години.

Всички пътници, включително рисков капиталист и пилот, са платени клиенти на бизнеса с космически туризъм на Blue Origin, въпреки че мястото на Дуайт беше спонсорирано от неправителствена организация с космическа насоченост и частна фондация. Blue Origin не разкрива сумата, която иска от клиентите си.

Приземяването на New Shepard, единствената действаща ракета на Blue Origin, стана след повреда по време на полет през септември 2022 г. при изследователска мисия без екипаж. Заключението на компанията беше, че структурна повреда в дюзата на двигателя на ракетата е наложила капсулата, пълна с апаратура за научни експерименти, да прекъсне полета.

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), която контролира безопасността на стартовите площадки и инцидентите с комерсиални ракети, прегледа разследването на Blue Origin за повредата и изиска от компанията да предприеме 21 коригиращи действия, включително повторно проектиране на двигателя и „организационни промени“.

New Shepard се върна към полети през декември 2023 г. с мисия без екипаж, пренасяйки 33 научни и изследователски товара до границата на Космоса.

Възобновяването на обичайните мисии на New Shepard беше основен приоритет на новия главен изпълнителен директор на Blue Origin Дейв Лимп, който дойде от отдела за устройства на Amazon.com в края на миналата година по настояване на Джеф Безос, милиардера основател и на двете компании. Безос работи за подобряване на конкурентоспособността на космическата си компания в съревнованието със SpaceX на Илон Мъск.

Въпреки че New Shepard отново лети с хора, компанията има и други неотложни приоритети. Основният от тях е дебютът на много по-голямата ракета на Blue Origin, New Glenn, ракета за многократна употреба, предназначена да се конкурира с Falcon 9 на SpaceX в бизнеса с извеждането на търговски и правителствени спътници в околоземната орбита и отвъд нея.

Разработването на New Glenn и на нейните двигатели BE-4 се забави с години, въпреки че Blue Origin очаква дебютно изстрелване от Флорида до края на тази година.

Лимп, който започна работа като главен изпълнителен директор през декември, се стреми да ускори производствената линия на компанията за BE-4, който се използва и в новата ракета Vulcan на съвместното дружество между Boeing и Lockheed, United Launch Alliance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 седмица
Браво на Ед Дуайт ... когато Господ е решил, че ще се удавиш, не можеш да се обесиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още