IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос избра директор на Amazon за новия лидер на Blue Origin

Дейвид Лимп ще заеме досегашната позиция на Боб Смит в космическата компания

12:16 | 26.09.23 г.
Дейвид Лимп. Снимка: Bloomberg L.P.
Дейвид Лимп. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на космическата компания на Джеф Безос Blue Origin, Боб Смит, ще се оттегли от поста си в края на годината и ще бъде заменен от бившия директор на Amazon Дейв Лимп, който управлява продукти като Kindle, показват имейли, разгледани от Ройтерс.

Лимп, бивш старши вицепрезидент на Amazon, който стоеше начело на звеното за потребителски продукти, ще стане главен изпълнителен директор на Blue Origin на 4 декември, разкрива имейл от основателя на компанията Джеф Безос.

"Джеф и аз обсъждаме моя план от месеци", посочва Смит в имейл до служителите, изпратен в понеделник. Той добавя, че ще остане в компанията до 2 януари, "за да гарантира плавен преход към новия главен изпълнителен директор".

Лимп, който работи в Amazon от повече от 13 години, съблюдава част от най-известните потребителски продукти на Amazon като Echo. Въпреки това през август той обяви, че се оттегля, тъй като подразделението не успява да генерира приходи и се наложиха съкращения на работни места.

Лимп има известен в космическия бизнес. Докато беше в Amazon, той съблюдаваше проекта Kuiper - мрежа от хиляди предаващи интернет сателити, които да се конкурират с мрежата Starlink на SpaceX.

В Blue Origin Лимп ще ръководи отдавна отлагания старт на бизнеса на компанията с орбитални изстрелвания - потенциално ключов източник на приходи – и бизнеса с лунни апарати, който планира да изпраща хора на Луната за НАСА до края на десетилетието.

Смит, бивш директор на Honeywell Aerospace, беше привлечен за главен изпълнителен директор от Безос през 2017 г., за да помогне на Blue Origin да се превърне от фокусирана върху разработките компания в значителен конкурент на SpaceX на Илон Мъск, която доминира в индустрията с космически полети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още