IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blue Origin спечели поръчка от НАСА за до 7 млрд. долара

Компанията на Джеф Безос ще изгражда втори спускаем модул за „Артемида“ 

10:27 | 22.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

НАСА избра Blue Origin на Джеф Безос за разработването на втори пътнически лунен модул за програмата „Артемида“ на космическата агенция, която има за цел да изпрати хора обратно на Луната преди края на десетилетието. 

Компанията ще се присъедини към SpaceX на Илон Мъск като една от двете, разработващи спускаем апарат за програмата, се казва в изявление на НАСА от уикенда. Blue Origin работи с партньори, сред които Boeing Co. и Lockheed Martin Corp, предава Bloomberg.

„Искаме конкуренция. Искаме два спускаеми апарата", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция, като отбеляза, че програмата разчита на публично-частни партньорства. „Това помага на НАСА да сподели техническия и финансовия риск“, посочи той.

НАСА съобщи, че договорът ѝ с фиксирана цена е на стойност около 3,4 млрд. долара, а Blue Origin заяви, че ще съответства на тази сума, като общата стойност е около 7 млрд. долара.

Blue Origin ще разработи своя спускаем апарат Blue Moon - проект на космически кораб, който компанията представи още през 2019 г. За да стигне до Луната, спускаемият апарат ще се изстреля от върха на ракетата от следващо поколение New Glenn на Blue Origin. 

Целта е Blue Moon да бъде готов да превози хора до Луната за мисията „Артемида V“ на НАСА, петият голям полет в програмата. С обявената цел да приземи първата жена и първия цветнокож на Луната, програмата „Артемида" има за цел да създаде устойчиво човешко присъствие на лунната повърхност, като започне серия от човешки полети до околностите на Луната през следващото десетилетие.

„Това е нашата цел - да достигнем до този годишен план с „Артемида V", каза на брифинга Джеймс Фрий, заместник-администратор на НАСА по развитието на изследователските системи, цитиран от Bloomberg. 

По време на мисията „Артемида V", която е планирана за 2029 г., спускаемият апарат трябва да пренесе хора на повърхността от космическа станция, която НАСА се надява да изгради около Луната.

Договорът е голяма победа за Blue Origin, която от години се бори за участие в програмата. Компанията, заедно с първоначалния екип, включващ Lockheed Martin и Northrop Grumman, подаде оферта за спускаем апарат през 2019 г., когато НАСА за първи път отправи покана за представяне на предложения от космическата индустрия. 

НАСА стесни избора до трима финалисти: следващото поколение Starship на SpaceX, Blue Origin и система за кацане на хора на компанията Dynetics. 

Първоначално НАСА искаше да избере две компании, които да построят спускаеми апарати, но след като агенцията получи по-малко финансиране от очакваното, агенцията избра само SpaceX, най-вече поради ниската ѝ офертна цена. 

НАСА възложи на SpaceX договор на стойност 2,9 млрд. долара за подготовката на Starship за полет на "Артемида III" - мисията, която трябва да доведе първите хора на Луната от повече от половин век насам.

Blue Origin и Dynetics протестираха срещу решението чрез Службата за отчетност на правителството. След като тези усилия се провалиха, Blue Origin подаде иск срещу НАСА. В даден момент Безос предложи да построи спускаемия модул със значителна отстъпка от предложената цена.  

Някои законодатели обаче също не бяха доволни от НАСА. Мария Кантуел, сенатор-демократ от щата Вашингтон, където се намира Blue Origin, предложи поправка към Закон от 2021 г., която да задължи НАСА да поднови конкурса за лунен спускаем апарат и да се предоставят на агенцията 10 млрд. долара за финансиране на усилията.

Макар че този текст не влезе в окончателния вариант на приетия закон, НАСА в крайна сметка реши да поднови процеса на подбор през 2022 г.

В крайна сметка агенцията получи около 1,2 млрд. долара за фискалната 2022 г. за разработване на системи за кацане на хора на Луната - пълната сума, която беше поискала. А през 2023 г. НАСА получи близо 1,5 млрд. долара в подкрепа на разработването както на Starship, така и на втори спускаем апарат, който сега ще бъде на Blue Origin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
интересно , ще успее ли Blue Origin да произведе и тества новият си носител и ракетните двигатели , в толкова кратък срок ... загубиха много персонал , продължават да нямат работещ мощен двигател , продължават да нямат дори носител за тестовете , нямат стартова площадка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още