IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За втори път НАСА не успя да даде старт на мисията „Артемида 1“ 

Причината отново е теч на гориво, засега не  е определена нова дата за нов опит за изстрелване 

18:50 | 03.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
Снимка: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Американската космическа агенция НАСА отложи за втори път тестовия полет на мисията „Артемида1", който трябваше да изпрати капсула да орбитира около Луната. Вторият опит за изстрелване на свърхмощната ракета, която да извади в космоса капсулата „Орион", се провали заради ново изтичане на гориво при пълненето на резервоарите на ракетата.

Първият опит трябваше да бъде по-рано през седмицата, но той също се  провали по сходна причина. Тогава течът беше на друго място в 98-метровата ракета, предава DPA. 

Трима манекени се намират в капсулата „Орион" на върха на високата 98 метра ракета, която ще лети около Луната в продължение на шест седмици и след това ще се върне на Земята. Това е първият подобен полет на НАСА след програмата "Аполо" преди 50 години. 

На два пъти днес техническите екипи на мисията са се опитали да се справят с проблема с надеждата, че излитането ще може да се осъществи, но когато е станало ясно, че течът продължава, изстрелването бе отложено. Засега не  е определена нова дата за нов опит за изстрелване.  

Целта на изстрелването на ракетата беше да извади в космоса капсулата без  астронавти на борда, а с манекени. При успех на мисията капсулата ще бъде използвана за полети с астронавти.

„Артемида 1" трябва да постави началото на американската програма за завръщане на Луната, да установи трайно присъствие на нея и да я използва като трамплин за бъдещи мисии до Марс. НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около естествения спътник на Земята през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Импeраторът това вече го комвнтирахме... точно защото се изляха в частния сектор, този проект за над 20млрд, ползващ стари технологи трябваше да бъде прекратен, защото изяде бюджета за други по полезни проекти.. тази ракета е за еднократна употреба. джеймс уеб струва 10 млрд, по добре да бяха още два като него.... или на прос бтлгарски, все едно да синореш нивата с танк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: khaoАми не е провал - доста пари се наляха в индустрията. Отделно в науката неуспешния опит ти носи също информация за това какво не трябва да се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 година
очаквах тая мисия да е провал, но чак толкова... изпълнение в стил роскосмос :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още