IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАСА с втори опит за изстрелване на „Артемида“ в събота

Все още обаче не всички проблеми около дефектиралите сензори не са отстранени, а и вероятността за подходящи атмосферни условия не е висока 

09:17 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американската космическа агенция НАСА възнамерява да направи втори опит за изстрелване на гигантската си лунна ракета от ново поколение в събота, 3 септември, пет дни след като няколко технически проблема осуетиха първоначалния опит за извеждане на космическия кораб извън орбитата на Земята, предава Bloomberg. 

„Отново пристъпваме към опита си за изстрелване в събота", заяви ръководителят на мисията Майкъл Сарафин на брифинг в четвъртък във Флорида. „При това няма гаранция, че ще изстреляме в събота, но ще опитаме“. 

Перспективите за успех в събота обаче изглеждат помрачени от метеорологичните прогнози, които предвиждат само 40% вероятност за благоприятни условия през този ден, а американската космическа агенция призна, че някои технически проблеми все още не са решени. На брифинг за медиите ден след като първото обратно броене в понеделник приключи с прекратяване на полета, представители на НАСА заявиха, че опитът е бил полезен за отстраняването на някои проблеми и че допълнителните трудности могат да бъдат отработени в хода на втория опит за изстрелване.

Засега, според официални представители на НАСА плановете предвиждат ракетата с височина на 32-етажна сграда Space Launch System (SLS) и нейната капсула за астронавти „Орион“ да останат на стартовата площадка, за да не се налага гигантският космически кораб да се връща обратно в сградата за сглобяване за по-обширни тестове и ремонти.

Ако всичко върви според очакванията, SLS ще излети от Космическия център „Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида, в събота следобед, по време на двучасов стартов прозорец, който се отваря в 14:17 ч. българско време и ще изпрати „Орион“ на шестседмичен тестов полет без екипаж около Луната и обратно.

Дългоочакваното пътешествие ще даде началото на програмата на НАСА за полети до Луната и до Марс, наследник на лунния проект „Аполо" от 60-те и 70-те години на миналия век, преди усилията на САЩ за човешки космически полети да се пренасочат към ниска околоземна орбита и Международната космическа станция.

Първоначалният опит на НАСА за изстрелване на в понеделник приключи, след като данните показаха, че един от двигателите на основната степен на ракетата не е успял да достигне подходящата температура преди изстрелването, необходима за запалване, което наложи спиране на обратното броене и отлагане. Във вторник пред журналисти ръководителите на мисията заявиха, че според тях дефектен сензор в двигателната секция на ракетата е виновен за проблема с охлаждането на двигателя.

В събота ръководителите на мисията възнамеряват да започнат процеса на охлаждане на двигателя около 30 минути по-рано по време на обратното броене за изстрелване. Въпреки това обаче пълното обяснение за дефектния сензор изисква още анализ на данните от страна на инженерите. Сензорът е бил проверен и калибриран за последен път преди месеци в завода за ракети, а евентуална негова замяна би изисквала ракетата да се върне обратно в сградата за сглобяване - процес, който може да забави мисията с месеци.

Мисията "Артемида I" ще бъде първият голям полет от амбициозния план на НАСА за завръщане на Луната, включващ изпращането на първата жена и първия цветнокож на лунната повърхност още през 2025 г. Целта на "Артемида I" е да се изпробват основната ракета Space Launch System, произведена от Boeing Co., и новата капсула за екипаж в дълбокия космос „Орион“, която е разработена от Lockheed Martin Corp.

При изстрелването на "Артемида I" SLS ще изпрати на многоседмична мисия „Орион" без екипаж, заедно с множество полезни товари и сензори за проследяване на пътуването.

Капсулата ще се вкара в лунната орбита и ще навлезе в дълбокия космос, преди да се върне на Земята и да се приводни в Тихия океан край Сан Диего. НАСА планира да проведе стрес тестове на системите преди следващите мисии с екипаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още