IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хеликоптер с иранския президент Ебрахим Раиси е катастрофирал в планинска област

Спасителната операция в района на катастрофата е усложнена заради гъста мъгла

18:51 | 19.05.24 г. 2
Иранският президент Ебрахим Раиси.Снимка: Bloomberg LP
Иранският президент Ебрахим Раиси.Снимка: Bloomberg LP

Хеликоптер, превозващ иранския президен Ебрахим Раиси и външния му министър, е катастрофирал в неделя, докато пресичал планински терен в гъста мъгла на връщане от посещение на границата с Азербайджан, съобщи ирански представител пред Ройтерс.

Представителят заяви, че животите на Раиси и на външния министър Хосеин Амирабдолахиан са „в опасност след хеликоптерната катастрофа“.

„Все още имаме надежда, но информацията, която идва от мястото на катастрофата, е много притеснителна“, заяви представителят, пожелал да остане анонимен.

Лошото време усложнява спасителните усилия, съобщи държавната осведомителна агенция ИРНА.

Държавната телевизия спря всичките си редовни предавания, за да излъчи молитви, които се провеждат за Раиси в цялата страна, а в ъгъл на екрана излъчва на живо издирвателните дейности на спасителните екипи в планинската област, които се провеждат в условията на гъста мъгла.

63-годишният президент беше избран при втори опит през 2021 г. и откакто встъпи в длъжност нареди затягане на нравствените закони, ръководи кървавото смазване на антиправителствени протести и зае твърда позиция в ядрените преговори със световните сили.

В дуалната политическа система на Иран, разделена между духовенството и правителството, върховният лидер, а не президентът има решаващата дума по всички важни политики.

Но мнозина смятат Раиси за силен претендент да наследи 85-годишния си ментор, върховния аятолах Али Хаменей, който силно подкрепя основните политики на Раиси.

Вътрешният министър Ахмед Вахиди заяви пред държавната телевизия само, че един от хеликоптерите в група от три се е приземил твърдо и че властите очакват още подробности.

Раиси беше на границата с Азебрайджан, за да открие съвместен проект за язовир Киз-Калаиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 19.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 1 седмица
Някъде написаха, че Раиси бил жив. За здрав не не знам, ама уж жив. Пък и никому бе трябва война с Иран. Според някои, той вече отдавна имал ЯО и, за едното чудо, прекалят ли... Освен това, съдейки по малкото инфо досега, май не е чуждо посегателство. Лошо време, планини, облаци, всичко се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 2 седмици
Сега да не стане война и там? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още