IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският съд замрази активи на още две европейски банки

След UniCredit, засегнати са Deutsche Bank и Commerzbank

17:45 | 18.05.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

След като снощи стана ясно, че руски съд е замразил местните активи на италианската UniCredit, днес същото се случва и с германските Deutsche Bank и Commerzbank, съгласно съдебни дела на обща стойност над 1 млрд. евро, заведени от дружество на „Газпром“, пише Bloomberg.

Арбитражният съд на Санкт Петербург и Ленинград е иззел активи на регистрираната в Мюнхен UniCredit Bank AG и базираната в Москва UniCredit Bank AO като част от дело от „РусХимАлианс“, сочат документи до съда с дата 16 май. Дяловете в две базирани в Русия компании са замразени, заедно с недвижими имоти и парични средства в банкови сметки.

Съдът също така е замразил ценни книжа, притежавани от Deutsche Bank в Русия, както и недвижими имоти и средства по всички нейни банкови сметки, сочат документите. Същото решение е взето и срещу руските активи на Commerzbank.

Стойността на замразените активи е 462,7 млн. за UniCredit, 238,6 млн. за Deutsche Bank и 93,7 млн. евро за Commerzbank, показват документите.

„UniCredit беше запозната с иска пред руски съд във връзка със съдебно дело на „РусХимАлианс“, към което беше въвлечена AO UC Bank“, съобщи банката в имейл в петък. „Само активи, съответстващи на делото, ще бъдат в обхвата на временната мярка, а не UC AO Bank като цяло. В момента правим преглед на останалите подробности“, допълни банката.

Deutsche Bank „ ще оцени непосредственото оперативно въздействие в Русия“ и се смята за „напълно защитена“, твърдят от пресофиса на германската банка. В годишния си отчет банката разкри, че е „признала провизии от около 260 млн. евро и съответен актив за възстановяване съгласно споразумението за обезщетение“, допълва тя.

Съвместното предприятие между руския държавен газов гигант и по-малкия производител „Русгаздобича“ заведе съдебни искове за над 1 млрд. долара срещу европейски банки, които подкрепиха ключов проект за природен газ, блокиран от санкциите срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 18.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 4 седмици
До: Pyramid това ли ви набиват в тиквите в фен клуба на възраждане? Запада не е забравил, Запада не очакваше да направите тази свинщина в Украйна... и от всичките натрупани факти, още ли пееш балалайката че запада стартира тая война...НЕ, запада беше "изненадан" от непровокираната Руска агресия в Украйна... и запада ще ви го забие отзаддд, за щетите които нанесохте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 седмици
До: mr. Yoda, точно там (в Сибир), сега, ледът СЕ топи ама Западът беше забравил че, ТОЙ има повече инвестиции в Русия, отколкото тя - при него. И сега, били ги "изненадали". Е как иначе, точно така ще е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 4 седмици
Само толкова?! И още може! Сибир колко мраз има за замразяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 седмици
"Руският съд замрази активи на още две европейски банки. След UniCredit, засегнати са Deutsche Bank и Commerzbank" . Някак естествено, след като въпросните се ПРЕСТАРАВАТ, където не трябва и нехаят там, където трябва да са наистина стриктни. Да ги затварят и двете. Особено, се радвам за Unicredit. Те ТАКА ЯКО се борят с прането на пари,щото стой, та гледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 седмици
"Руският съд замрази активи на още две европейски банки. След UniCredit, засегнати са Deutsche Bank и Commerzbank" . Някак естествено, след като въпросните се преструват, където не трябва и нехаят там, където трябва да са наистина стриктни. Да ги затварят и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Dani_2077
преди 4 седмици
Правилно, даже руснаците много се забавиха. Да блокират всички и***ти, които още са там. След почти три години война и санкции, какъв и***т трябва да си, за да "работиш" още там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 38
zelka007
преди 4 седмици
там всичко трябва да бъде отписано ... това е черна дупка ... гнъсава държава с нехора !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 34
khao
преди 4 седмици
така ви се пада... хората ви говореха да се махате от там... но алчняри, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още