IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай с рекорден за последното десетилетие търговски дефицит

За януари и февруари дефицитът е в размер на 4,25 млрд. долара

11:57 | 10.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Китай с рекорден за последното десетилетие търговски дефицит

Китай е отчел през първите два месеца на тази година търговски дефицит в размер на 4,25 млрд. долара в резултат на тенденцията на стремително нарастване на вноса.

Това показват публикувани днес данни на Главното управление на митниците на Китайската народна република, цитирани от Ройтерс. Според агенцията сред причините за дефицита е повишаващият се стремглаво внос на петрол и петролни продукти.

По официални данни общият обем на външната търговия на Китай за януари и февруари е бил в размер на 533,03 млрд. долара, което прави ръст от 7,3% спрямо същия период на 2011 г.

През февруари вносът е бил за около 31,5 млрд. долара (23,9 млрд. евро) повече от износа. Това е най-големият търговски дефицит за страната за последните десет години.

На годишна база Китай е отчел търговски дефицит от 31,48 млрд. долара. Китайският износ е нараснал с 18,4%, достигайки 114,47 млрд. долара в сравнение с предходната година, докато вносът е скочил с 39,6%, достигайки 145,96 млрд. долара.

По принцип Китай има положителен външнотърговски баланс. През януари страната отчита излишък от почти 27,3 млрд. долара. Според експерти сривът през февруари е заради по-слабата покупателна способност в Европейския съюз и САЩ. Освен това анализаторите напомнят, че статистиката е изкривена от ефекти в календара. Така например едноседмичните празненства за Новата година в страната през тази година са били през януари, докато година по-рано са се празнували през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още