IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай повишава цените на горивата за втори път в рамките на един месец

Правителството се опитва да ограничи загубите на нефтопреработвателния бранш, но за анализатори това е знак, че не се притеснява особено за инфлацията

10:12 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай повиши цената на петрола с около 6% и на дизела с около 7% за втори път в рамките на един месец заради увеличената цена на суровия петрол, съобщи ВВС. Цената на суровината нарасна заради напрежението около Иран.

Действията на Китай имат за цел да осигурят доставките за вътрешния пазар и да помогнат на местните нефтопреработвателни предприятия да ограничат тежките си загуби.

За анализаторите обаче това е знак, че правителството има по-малко притеснения за инфлацията. „Това е смел ход на Националната комисия за развитие и реформи ... изглежда инфлацията се е забавила рязко напоследък“, заяви Гордън Кван от Mirae Asset Management в Хонконг.

Високите цени и по-специално тези на храните и горивата доведоха до безредици в китайски градове.

Според китайската система за ценообразуване при горивата цените за вътрешния пазар могат да бъдат коригирани, когато международните цени на петрола се повишат с над 4% за период от 22 дни.

Настоящото повишаване на цените обаче надхвърля очакванията на анализаторите за увеличаването им със средно 3%. Малко над тези очаквания бе последното повишение на цените през февруари, когато суровият петрол поскъпна с над 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още