IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай на 20-месечно дъно

По-слабото поскъпване на живота през февруари развързва ръцете на правителството за нови мерки в подкрепа на икономиката

09:33 | 09.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай на 20-месечно дъно

Нивото на инфлация в най-голямата азиатска икономика – Китай, се е свило до най-ниската си стойност за последните 20 месеца. Това отваря възможност пред ръководителите на страната да обмислят нови стимули за насърчаване на икономиката, пише ВВС.

През февруари националната статистика отчита инфлация от 3,2 на сто на годишна база, което е далеч под стойността от 4,5 на сто, измерена месец по-рано. Толкова нисък темп на поскъпване на живота не е имало от юли 2010 година насам.

Основна причина за забавянето на инфлацията е отслабването при поскъпването на хранителните продукти. При свинското месо, което често е основен двигател на цените на храните, е отчетено поскъпване от 15,9 на сто на годишна база. При плодовете цените са били с 6,1 на сто по-високи от февруари миналата година.

През януари при свинското бе регистрирано поскъпване от 25 на сто на годишна база, а при плодовете – 2,3 на сто.

В понеделник премиерът на Китай обяви, че през 2012 година ще се преследва ниво на инфлацията от около 4 на сто.

Отслабването на инфлацията би могло да позволи на китайското правителство да стимулира икономическия ръст, без да се опасява от ценови натиск. В миналото именно това най-често е било причина срещу програмите за насърчаване на растежа.

През последното тримесечие на 2011 година икономическият ръст на Китай се забави до 8,9 на сто на годишна база. Това е най-слабият му темп на повишение за последните две и половина години и поради тази причина дискусиите за нови стимули отново излязоха на дневен ред.

Според прогнозите на Международния валутен фонд през 2012 година е възможно ръстът на Китай да се забави наполовина до 4%. Опасността това да се случи е свързана с развитието на дълговата криза в Европа, обясняват от фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още