IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън: Китай ще ускори икономическите реформи, за да понижи рисковете

Страната ще позволи по-свободен курс на юана въз основа на наблюдения, че той вече е близо до равновесното си ниво

10:21 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Уън: Китай ще ускори икономическите реформи, за да понижи рисковете

Китай ще ускори икономическите реформи и ще позволи по-свободен курс на юана в опит да задържи растежа на целесъобразни нива и да предпази страната от рисковете на външния натиск и на пазара на недвижими имоти, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от Ройтерс.

Уън каза, че решението на Китай да понижи целта за икономическия ръст до 7,5% през 2012 г. от 8%, които бяха поставяни като цел през всяка от предишните 8 години, е необходимо за преобразяването на икономиката и за по-равномерно разпределение на благосъстоянието, докато инфлацията се удържа под контрол.

„Заради европейската дългова криза и свиващият се външен пазар е налице натиск върху китайската икономика. При тези обстоятелства понижихме целта за ръст главно за да вземем предвид структурното настройване“, посочи той.

„Ще ускорим реформите за обменния курс, особено при нарасналите двупосочни колебания“, добави китайският премиер. Търговията на форуърдния пазар в Хонконг показа двупосочни колебания в очакванията за курса на юана, което показва, че китайската валута „вероятно е близо до равновесното си ниво“, обясни той.

По думите му реформите в политическата система в страната трябва да бъдат насочени към икономическите проблеми, но трябва да бъдат постепенни и системни.

Уън подчерта, че обществената и законова несправедливост поражда недоволство в китайското общество.

Според него цените на жилищата остават доста над разумното си ниво, а усилията за ограничаване на спекулациите на пазара на недвижимите имоти трябва да бъдат продължени, тъй като в противен случай е налице риск от хаос и балон, който би ударил тежко икономиката, ако се спука.

„Ако се отпуснем, всичко, което сме постигнали, ще бъде загубено и това ще причини хаос на пазара на недвижими имоти, което е лошо за дългосрочното, здраво и стабилно развитие на жилищния пазар“, убеден е китайският премиер.

За него разумните цени на жилищата би трябвало да отразяват личните доходи, инвестициите и една разумна печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още