IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обяви подробен план за либерализиране на капиталовите потоци

Централната банка на страната очерта в доклад пътя към по-свободно търгувана валута и по-отворени капиталови пазари

11:50 | 24.02.12 г.
Китай обяви подробен план за либерализиране на капиталовите потоци

Китай трябва да ускори разхлабването на контрола върху капиталите, обяви централната банка на страната в доклад, очертаващ пътя към по-свободно търгувана валута и по-отворени капиталови пазари, съобщи британският вестник Financial Times.

Докато китайската икономика нарастваше драматично през последните 3 десетилетия, финансовите ѝ пазари останаха до голяма степен затворени за останалата част на света.

Отварянето на капиталовата сметка ще предостави на чужденците доста по-голям достъп до китайски акции и облигации и ще помогне за превръщането на юана в световна валута и потенциален съперник на долара.

Планът представя 3 етапа на реформата. В първия през следващите 3 години ще се разчисти пътят за повече китайски инвестиции, тъй като „свиването на западните банки и компании освободи пространство за китайски инвестиции“ и представлява „стратегическа възможност“.

Вторият етап, след 3 до 5 години, трябва да ускори кредитирането с юани в чужбина, особено в подкрепа на търговски сделки. Дългосрочният етап, обхващащ периода между 5 и 10 години от днес, ще предостави на чужденците повече свобода да инвестират в китайски акции, облигации и недвижимо имущество.

В момента чуждестранните институции са ограничени до относително малки квоти, които освен това са обект на бавен процес на одобрение.

Свободната конвертируемост на юана е „последната стъпка“, която ще бъде предприета в неуточнено време, посочват от централната банка, като ще бъдат запазени ограничения за „спекулативни“ капиталови потоци и краткосрочни външни заеми.

Предложението показва, че привържениците на по-смели икономически реформи може би се опитват да вземат инициативата само месеци преди да бъде обявена смяната на лидерския пост, която е единствена за последното десетилетие.

„Изглежда това е много ясен график да бъде тласнато напред либерализирането на капиталовата сметка“, заяви Лиу Лиган, икономист в ANZ. „Съпротивата срещу по-бързата либерализация не е толкова силна, колкото бе досега“, добави той.

Реформа от такъв характер води до сериозни рискове, които евентуално могат да подкопаят правителствения контрол върху трансграничните капиталови потоци, предпазил Китай от световната финансова криза, и могат да срещнат противопоставянето на по-консервативните ръководители.

Международният валутен фонд и Световната банка съветват Пекин да отпусне стегнатия контрол върху инвестициите.

Чрез затварянето на парите в Китай затворената капиталова сметка подхранва ръста на цените на недвижимите имоти и генерира инфлационен натиск.

Китайският премиер Уън Дзябао неколкократно заяви, че либерализирането на капиталовата сметка е правителствен приоритет. Валутните реформи обаче едва пълзят.

Много длъжностни лица и правителствени съветници обаче остават притеснени, че китайската финансова система продължава да бъде крехка и би могла да бъде подкопана от бързо сътресение.

Шън Сунцън, който е автор на проекта на централната банка, разкритикува подобен предпазлив подход. „Чрез обръщането на прекалено голямо внимание на предварителните условия, постепенният подход лесно се извърта в негативен, неподвижен подход, водещ до отлагания“, каза Шън. „Да бъдем предпазливи при отварянето на капиталовата сметка не означава да чакаме вечно“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още