IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли ред на Китай да претърпи голяма кредитна криза?

Китайските политици трябва да позволят „твърдо приземяване“ за да се "пречисти" икономиката, смята фонд мениджър

13:47 | 10.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Идва ли ред на Китай да претърпи голяма кредитна криза?

След САЩ и Европа идва ред на Китай да претърпи голяма кредитна криза и китайските политици трябва да позволят „твърдо приземяване“ за да се "пречисти" икономиката, заявява пред CNBC Бил Смед, главен изпълнителен и инвестиционен директор на Smead Capital Management.

"Това „пречистване“ се случва периодично в световната икономика и ние сме само в началото на проблемите в Китай. Борсата там спадна драматично, но все още няма как да се установи влиянието на пазарната оценка на китайските кредити. И след като веднъж се проясни този въпрос ще се появят сериозните проблеми за решаване“, посочва анализаторът.

Според него „пречистването“, макар и политически трудно, е необходимо, ако Китай иска да стане още по-голяма икономическа суперсила.

Смед сравнява икономическите обстоятелства в Китай с това, което се е случило в САЩ през XIX в., когато Америка е претърпяла 18 рецесии и 3 депресии.

"Ние постоянно прочиствахме системата ... Може да се направи сравнение с изграждането на железниците в американския Запад в края на 60-те и началото на 70-те години на XIX в. В САЩ е имало много фанфари и вълнение, а след това в продължение на 15 години никой не се е качил на влаковете, като европейците, инвестирали в железопътни акции и облигации са се разорили напълно", припомня Смед.

"САЩ преживяха 3-4 години на депресия през втората половина на 70-те години на XIX в., но до 1890 г. вече бяха най-голямата икономика в света", добавя той.

Последните икономически данни от Китай показват, че политиците успяват да осъществят „меко приземяване“ на икономиката. Цените на жилищата пълзят надолу, а производството се забавя. От друга страна инфлацията, която спадна до 15-месечно дъно от 4,1 процента на годишна база през декември, все още е малко над официалната цел от 4 процента.

Според Смед твърдо приземяване за Китай ще доведе до по-слаб юан. Той също така очаква по-ниски цени на суровините, които биха подпомогнали икономиките в Европа и САЩ. 

"Този спад при суровините би трябвало да е доста позитивен за най-засегнатите европейски икономики като Италия, които се намират в процес на трансформация.  За Съединените щати това е точно желаният от правителството стимул", казва Смед.

Той съветва инвеститорите да следят внимателно китайските банки за знаци за влошаване на кредитните им портфейли. Анализаторът вижда силна сходство между сегашното състояние на Agricultural Bank of China и това на фалиралата през 2008 г. Washington Mutual.

Смед посочва, че Washington Mutual е отчела силни печалби през въпросната година дори след влошаване качеството на ипотечните й заеми. Същевременно Agricultural Bank of China отчете рекордна печалба от 66,7 млрд. юана (10,4 милиарда долара) през първата половина на 2011 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още