IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква забавяне на ръста в индустриалното производство

От китайското министерство на индустрията и информационните технологии посочват усложнената вътрешна и международна обстановка

16:30 | 07.02.12 г.
Китай очаква забавяне на ръста в индустриалното производство

Ръстът на индустриалното производство в Китай вероятно ще се забави през настоящото тримесечие, тъй като световната икономика отслабва, а европейската дългова криза се задълбочава, обявиха от китайското министерство на индустрията и информационните технологии, цитирани от Bloomberg.

“Световната икономика се забавя, европейската дългова криза се задълбочава, а рисковете за световната икономика нарастват, докато международното търсене остава вяло, а волатилността на световните стокови и фондови борси са запазва“, се посочва в съобщението на министерството.

Днес международната рейтингова агенция Fitch обяви, че „твърдото приземяване“ в Китай е ключов риск в световен мащаб, след като вчера от Международния валутен фонд предупредиха, че задълбочаването на европейската дългова криза може да забави почти наполовина темпото на икономически растеж в страната, който според последната прогноза на фонда за 2012 г. ще е 8,25%.

„Развитието на китайската индустрия се изправя пред усложнена вътрешна и международна обстановка при нарастваща нестабилност и несигурни фактори“, посочват от министерството.

Неговият говорител Джу Хунжън обаче заяви на брифинг, че ръстът на производството може да остане относително висок за годината като цяло.

Според китайското статистическо бюро през 2011 г. производството е нараснало с 13,9% на годишна база.

През настоящата година целта на правителството е за постигане на ръст от 11%.

Според Андрю Колкюхън, ръководител на отдела за национални рейтинги на страните от азиатско-тихоокеанския регион, твърдото приземяване през 2012 г. е неизбежно, тъй като се очаква растежът да бъде „значително по-нисък“ от предвижданите в най-добрия случай от агенцията 8,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още