IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита спад както на външното, така и на вътрешното търсене

Няма съмнение, че за китайския износ предстои тежка година, коментира анализатор от Economist Intelligence Unit

11:00 | 01.02.12 г.
Китай отчита спад както на външното, така и на вътрешното търсене

Търсенето на китайските стоки в чужбина е намаляло през януари, след като икономическата несигурност в световен мащаб продължава да се отразява на потребителското доверие, съобщи ВВС.

Последните официални данни показват, че индексът, отразяващ поръчките за износ от страната, се е понижил до 46,9 пункта през януари при 48,6 пункта през декември 2011 г.

Индексът за вноса също се е свил – до 46,9 пункта при 49,3 пункта през декември, което сочи, че вътрешното търсене намалява.

Индексът на бизнес активността обаче е нараснал до 50,5 пункта през декември от 50,3 пункта през предходния месец, насочвайки към слабо разширяване на производствената активност.

Данните излизат на фона на опасенията за отражението на световното забавяне върху китайската икономика. Според анализатори китайските износители са понесли щети от спадналото търсене на ключови пазари като САЩ и Европа заради продължаващите им икономически проблеми.

„Икономическото положение в Европа продължава да остава мрачно. Изглежда еврозоната няма да успее да избегне рецесията през 2012 г.“, заяви Стивън Джоуск от Economist Intelligence Unit. „Няма съмнение, че за китайския износ предстои тежка година“, добави той.

През последните години Китай разчиташе на успеха на производствения си сектор и износа, за да генерира икономически ръст. Но когато ръстът извън страната се забави, правителството се опита да стимулира вътрешното търсене на продукцията в опит да балансира икономиката.

„За китайската икономика ключовият фактор е вътрешното търсене“, посочи Джоуск.

Пред обнадеждаващите тенденции в това отношение обаче се появиха известни предизвикателства. През първата половина на 2011 г. потребителските цени нараснаха рязко, докато същевременно в страната бяха налице опасения за формиране на балони на активи. В резултат на това властите реализираха мерки за сдържане на потребителските цени и охлаждане на пазара на имоти.

Анализатори смятат, че мерките са започнали да дават своето отражение и в краткосрочен план ръстът може да се забави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още