IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Япония планират споразумение за разплащане в национални валути

Японската банка за международно сътрудничество ще емитира облигации в юани в Китай, а Япония ще закупи китайски държавни облигации

13:28 | 26.12.11 г. 4
Китай и Япония планират споразумение за разплащане в национални валути

Китай и Япония разкриха, че планират да насърчат директна обмяна на своите валути в опит за намаляване на разходите на компаниите и насърчаване на двустранната търговия, съобщи ВВС.

Споразумението ще позволи на компаниите директно да обменят юани за йени и обратно. В момента бизнесът в двете държави купува долари, преди да ги обърне в желаната валута.

Това е поредната стъпка по отношение на по-силната международна роля, която Китай желае за юана.

„Като се има предвид огромния обем на търговския оборот между двете най-големи азиатски икономики, това споразумение е много по-значимо, отколкото останалите договори, които Китай е подписал с други държави“, заяви Жън Сиенфан от  IHS Global Insight пред Bloomberg.

Китай е най-големият търговски партньор на Япония. Според Японската асоциация за външна търговия търговският оборот между двете държави през 2010 г. е бил на стойност 26,5 трилиона йени (339 млрд. долара).

Плановете бяха оповестени по време на посещението на японския министър-председател Йошихико Нода в Китай след срещата му с премиера на страната Уън Дзябао.

Двамата държавни лидери са се споразумели също да позволят на Японската банка за международно сътрудничество да емитира облигации в юани в Китай и това е първи път, в който подобно нещо се разрешава на чужда правителствена организация.

Същевременно Япония обяви, че иска да закупи китайски държавни облигации, а ходът се възприема от анализаторите като взаимоидгоден за двете държави.

„Чрез приемането на китайски облигации като част от официалните резерви в чужда валута Япония ги окачествява като инвестиционен актив“, смята Такуджи Окубо от токийския филиал на Societe Generale. „Това би трябвало да насърчи японските частни инвестиции в китайски държавни облигации, както и в облигации, емитирани в други валути на развиващи се азиатски икономики. Подобно развитие би трябвало да помогне за увеличаването на валутната търговия в Япония“, добави той.

Според него по този начин Китай ще отвори допълнително финансовите си пазари. Споразумението „е манифест за едно по-високо ниво на ангажираност от страната на Китай към реформата на отваряне, която ще осигури допълнително доверие за продължаващия експеримент с търговия на юана срещу чужди валути“, смята Окубо.

Освен насърчаване на двустранните бизнес връзки, Китай и Япония обявиха, че са постигнали напредък и по споразумението за свободна търговия с Южна Корея, което се очаква да увеличи търговията между трите държави. „По отношение на споразумението за свободна търговия между Япония, Китай и Южна Корея постигнахме значителен напредък за ранния етап на преговорите“, заяви Нода.

Китай натиска за ускоряване на преговорите, особено след като Япония показа сериозен интерес за участие в споразумението за тихоокеанско партньорство, инициирано от САЩ и с участието на Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам. Целта на споразумението е да премахни митата и останалите препятствия пред търговията, услугите и инвестициите между държавите-членки, за да бъде стимулиран растежът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Това са втората и третата икономики в света. Ако спекулантите - печатари още ги броим за първа.Вижте още това:Исламабад. Народната банка на Китай и Държавната банка на Пакистан подписаха в Исламабад тригодишно споразумение за взаимна обмяна на своите валути на стойност 1,58 милиарда долара. Споразумението може да бъде удължавано по взаимно съгласие, съобщава китайският вестник Женмин жибао.От Народната банка на Китай съобщиха, че тази мярка е насочена към активизиране на двустранното финансово сътрудничество, към подпомагане на търговията и инвестициите между двете държави и съвместното осигуряване на финансова стабилност в региона.От 2008 г. насам Китай подписа 14 подобни споразумения с монетарните органи на Южна Корея, Малайзия, Беларус, Индонезия, Аржентина, Исландия, Сингапур, Нова Зеландия, Узбекистан, Монголия, Казахстан, Тайланд и Сянган (Хонконг).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
На Чичо Сам, сигурно, също му се ще да купува китайски облигации, но, сигурно ще му ги продадат...Обаче, първо, ако има с какво да си покрие новичките долари и, второ...Ама то, първото, май , стига.Те тогава, Гущерът може да се захапе за д-то и ще насткане шоу-сЕди, та глЕдай ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Като се има впредвид, че Япония и Китай са в първите 5 икономики то би ни станало ясно какво ли очаква доларовия гущер. Истински богатите са производителките на ресурси. Колкото и да имаш пари те не стават за ядене така, че затова всички казват, че тези страни ще бъдат и най водещите икономики-БРИК. Интересно къде ли ще ударят САЩ за да отложат смъртта на гущера за сега откъсването на опашката го спасяваще, НО докога и лошото е, че тоз гущер има много лоши зъби и все по-често започна да хапе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Началото на края на доминирането на долара? Еврото не успя да направи това, което възнамеряваше, но когато азиатските страни се договорят доларооборота ще намалее значително и цената на американската валута ще падне доста... интересно да се види какво следва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още