IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Юанът може да бъде напълно конвертируем до 5 години

Това ще е факт, ако реформите продължават да вървят гладко, смята съветник на китайската централна банка

10:50 | 26.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай: Юанът може да бъде напълно конвертируем до 5 години

Китайският юан може да бъде напълно конвертируем до пет години. Такова мнение е изразил един от съветниците на централната банка на страната Ли Даокуей по време на конференция във Вашингтон, съобщава Bloomberg.

С увеличаване на гъвкавостта на валутния курс през следващите години Китай ще има все по-пазарно формирани лихвени проценти, а капиталовата сметка на страната ще бъде либерализирана, смята Ли.

Ако реформите продължават да вървят плавно „юанът ще бъде напълно конвертируем след пет години“, категоричен е съветникът на централната банка.

В случай, че юанът поскъпне прекалено рязко, то към Китай ще се насочат огромни средства от САЩ и Европа, което ще дестабилизира американската и европейската икономики. Поради тази причина е необходимо към либерализацията на валутния курс да се подхожда с умерен темп, смята Ли.

През последните години Китай прави опити да увеличи ролята на юана в международната търговия и да ограничи зависимостта си от долара. Постигането на напълно конвертируем валутен курс е едно от условията за включването на страната в кошницата от валути, съставена от Международния валутен фонд.

От началото на годината китайският юан е поскъпнал с 3,4 на сто срещу долара, което е най-доброто представяне на валута от развиващите се страни сред 25-те парични единици от този тип, които Bloomberg следи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още