IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай този път залага на частния сектор в борбата с икономическото забавяне

Пренасочването към частните инвеститори през 2012 г. би било в ярък контраст с 2008 г., когато страната отговори на световната рецесия с мащабни правителствени стимули

11:00 | 19.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай този път залага на частния сектор в борбата с икономическото забавяне

Китай ще открие пътя за инвестиции на частния сектор в инфраструктурата и финансите през 2012 г., за да подпомогне растежа във втората по големина икономика в света на фона на глобалното забавяне, е обявил централният планиращ орган на страната, пише Ройтерс.

Местната комисия за национално развитие и реформи ще подкрепи частните инвестиции в железниците, комуналния сектор и финансовите проекти, които досега са доминирани от правителството. През годините Китай многократно е обещавал да освободи тези отрасли за частни инвестиции, но никога не го е правил.

От комисията са заявили също, че стабилизирането на потребителските цени ще бъде важна задача през следващата година – промяна на формулировката спрямо настоящата година, през която Пекин обяви борбата с инфлацията като свой основен приоритет.

Пренасочването към частните инвеститори през 2012 г. би било в ярък контраст с 2008 г., когато Китай отговари на световната рецесия с мащабни правителствени стимули, които доведоха до впечатляващ икономически растеж, но също така и до значително задлъжнели държавни сектори.

Дълговото бреме от 2008 г. остави своя отпечатък. Министерството на железниците – голям инвеститор с дългове на стойност 2 трлн. юана (314 млрд. долара) - е на път да не постигне инвестиционната си цел за 2011 г. в размер на 600 млрд. юана. За 11-те месеца от началото на годината то е извършило инвестиции за 396 млрд. юана.

Голяма част от благоразположението към частния сектор този път е насочено към малките и средни предприятия (МСП), които бяха най-силно засегнати от сегашното забавяне.

Според един от китайските вицепремиери Джан Дъдзян страната ще им окаже по-голяма финансова помощ и ще им осигури повече данъчни стимули, като планира стартирането на национален фонд за финансиране на МСП, които съставляват 60% от местната икономика и дават 80% от работните места.

Финансовото министерство на Китай вече снижи данъците за най-малките фирми, а централната банка насърчава търговските банки да ги кредитират по-активно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Стратегически много важен ход на китайското правителство, стига да успеят да контрират вълната от корупция, която ще се надигне успоредно с развитието начастния сектор. А както вече сме били свидетели, правителството на Китай ако желае, може да покаже волята си за това на съответният площад и със съответните "инструменти", които в стара Европа, каточе ли, за съжаление отдавна са забравени......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още