IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай продължава да се свива през декември

Същевременно преките чуждестранни инвестиции в страната са намалели през ноември на годишна база, което е първи спад от 2009 г.

12:27 | 15.12.11 г. 1
Промишленото производство в Китай продължава да се свива през декември

Промишленото производство в Китай се свива и през декември, след като новите поръчки намаляха, показва предварителното проучване на бизнес активността в страната за месеца, което подкрепя очакванията, че производителите търпят последиците от намаляващото търсене в световен план и затегнатото положение с вътрешните кредитни условия, съобщи Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в производството на HSBC през декември остана на ниво от 49 пункта при 47,7 пункта през ноември. Показател под 50 пункта означава спад.

Основните показатели сочат, че производството е засегнато от безспорния спад в новите вътрешни поръчки, докато ръстът при новите поръчки за износ се е забавил.

Новите вътрешни поръчки се свиват за втори пореден месец, като подиндексът за тях достига ниво от 47,4 пункта, докато този за новите поръчки за износ едва надхвърля 50 пункта.

Подиндексите за производството и заетостта също се колебаят около границата от 50 пункта, докато тези за входящата и изходящата производствена инфлация са доста под това ниво.

„Импулсът за ръст остава слаб, като допълнителните рискове за неблагоприятно развитие от износа и пазара на недвижими имоти все още не са се проявили докрай, заяви Цю Хунбин, главен икономист за Китай в HSBC. "При положение, че инфлацията се забавя, китайското правителство може и трябва да осъществи по-агресивно разхлабване на финансовия и монетарния фронт, за да стабилизира ръста и заетостта“, добави той.

Това е поредната порция от данни, която сочи, че втората по големина икономика в света губи инерция. Официалните данни показаха, че ръстът в китайското индустриално производство и износа през ноември е достигнал най-ниските си нива от 2 години.

Междувременно китайското министерство на търговията обяви, че преките чужди инвестиции в страната са се понижили през ноември на годишна база, което е първи спад от 2009 г., съобщи Bloomberg.

Инвестициите са намалели с 9,8% до 8,76 млрд. долара, след като през октомври регистрираха ръст от 8,7%.

Инвестициите от Европейския съюз са се увеличили с 0,3% за периода до 6 млрд. долара, а тези от САЩ са се свили с 23% до 2,7 млрд. долара, посочват от министерството. За първите 11 месеца инвестициите от 10 азиатски икономики, сред които Хонконг, Тайван, Япония и Сингапур, са се увеличили с 18%.

Понижението на данните за САЩ се дължи на „колебливия икономически ръст“ на страната, заяви говорителят на министерството Шън Данян. Европейската дългова криза също се е отразила на инвестициите от ЕС, добави той. По думите му търговските перспективи пред Китай за първото тримесечие на следващата година са „много тежки“.

Министерството ще обсъди мерки за подкрепа на износа на предстояща работна среща, включително намаляване на данъците, увеличаване на финансовата подкрепа за печелившите компании и подпомагане на дребните и средните предприятия, подчерта говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Тенденцията е, в средносрочен план, част от изнесените производства да се върнат отново в бедстващата Европа /защо не и Америка?/и това да поднесе допълнителни усложнения на икономическата и оттам политическата обстановка в Китай.Както отдавна вече казвам - даму мислят китайците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още