IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай въвежда мита върху американските автомобили с двигатели над 2500 куб. см

Щатските коли се възползват от дотации и правят дъмпинг на китайския пазар, причинявайки значителни щети на индустрията, твърдят от търговското министерство на страната

17:07 | 14.12.11 г. 3
Китай въвежда мита върху американските автомобили с двигатели над 2500 куб. см

Китайското министерство на търговията обяви, че ще въведе антидотационни и антидъмпингови мита върху вносните автомобили, произведени в САЩ, в последния от поредицата спорове между двете най-големи икономики в света, съобщи Ройтерс.

Митата, които ще засегнат компаниите General Motors, Chrysler Group, Ford Motor Company и базираните в САЩ чужди автопроизводители, влизат в сила от утре със срок от 2 години, се посочва в съобщение на официалния уебсайт на министерството.

В него се казва още, че митата ще важат за автомобили с двигатели от и над 2500 кубически сантиметра.

Напрежението в търговията между САЩ и Китай нарасна през последните месеци, особено в областта на оползотворяването на слънчевата енергия, където търговски разследвания подчертаха предупрежденията на държавните лидери за нарастваща тенденция на протекционизъм на фона на мрачната световна икономическа перспектива.

В съобщението на министерството се отбелязва, че американските автомобили, включително спортните, се възползват от дотации и правят дъмпинг на китайския пазар, причинявайки „значителни щети на китайската индустрия“.

Размерът на данъка варира от 2% до 21,5%. С тях антидъмпинговите мита на автомобилите на General Motors достигат 8,9%, докато моделите, произвеждани в завода на BMW в САЩ, ще се облагат с 2%, уточняват от министерството. Chrysler ще плаща мита от 8,8%, докато останалите неуточнени американски производители ще бъдат облагани с 21,5%.

Автомобилите на General Motors ще плащат и антидотационни мита от 12,9%, докато за Chrysler те ще бъдат от 6,2%, се посочва още в документа.

За 10 години откакто Китай стана член на Световната търговска организация, САЩ са повдигнали срещу азиатската държава 12 търговски обвинения, като 5 са повдигнати само от началото на президентския мандат на Барак Обама.

В края на ноември китайският министър на търговията Чън Дъмин заяви, че страната му ще окаже съпротива, ако останалите държави прибегнат към търговски протекционизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
не могат да си го позволят, те имат нужда от евтини китайски стоки няма логика да поставят прегради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Дреме им на Китайците, те разбраха вече че ще пият студената вода с американските облигации, но сега ще сринат финасово Америка за месеци.......давам прогноза 3 месеца от днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Сега вероятно американците ще отвърнат с поставяне на допълнителни мита за стоки от Китай -джапанки тениски тенис обувки лампички и друга кинкалерия защото и тези стоки се дотират от Китаи -даже два пъти Единия чрез изкуствено потдържане на слаб юан и втори път с директни субсидии за стоките за износ Вижте американците трябва да разберат -докато не балансират търговския си баланс с Китай икономиката им винаги ще има проблеми и бюджета им винаги ще има дефицит Защо мислите че се блокират пристанища в Сащ от движението Окупирай Уолстриит Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още