IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската външна търговия расте по-бавно

Нарастването на втората по големина световна икономика забавя темпото си

12:03 | 10.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Служител в китайски хипермаркет обновява цените на зеленчуците. През ноември нивото на инфлацията се е забавило до 4,2 на сто.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител в китайски хипермаркет обновява цените на зеленчуците. През ноември нивото на инфлацията се е забавило до 4,2 на сто. Снимка: Ройтерс

Слабата икономическа ситуация на глобално равнище се отрази и на външната търговия на Китай. Износът, както и вносът, са влошили показателите си през ноември, става ясно от публикувани днес официални статистически документи, цитирани от Ройтерс.

През ноември износът е нараснал с 13,8% на годишна база. Това обаче е най-слабият ръст от девет месеца насам.

Вносът се е повишил с 22,1% и по този начин е доста под плюса от октомври в размер на 28,7%.

Все пак данните са по-добри от очакванията на икономистите. За ноември те предвиждаха ръст на износа със средно 11%, а на вноса – с 19%.

Търговският излишък на Китай спада от 17 млрд. долара през октомври на 14,5 млрд. долара през ноември.

Данните показват още веднъж, че ръстът на втората по големина световна икономика забавя темпа си. Същевременно отслабва инфлационният натиск, което предоставя повече пространства за вземане на мерки от страна на управляващите.

Вчера стана ясно, че индустриалното производство в Китай е регистрирало най-слабия си ръст за последните две години през ноември. В същото време е отчетено значително забавяне на инфлацията, което дава сила на спекулациите, че Пекин отново ще отхлаби монетарната политика.

За момента Пекин държи фокуса върху по-строгата монетарна политика, но на фона на отслабващия ценови натиск мнозина анализатори очакват мерки за стимулиране на растежа чрез допълнителни разходи.

В края на ноември централната банка на Китай обяви, че се понижават изискванията за минимални задължителни резерви. Това се случи за пръв път от три години, а очакванията са по този начин в банковата система да влязат между 350 и 400 млрд. юана.

Индустриалното производство е забавило ръста си през ноември до 12,4 на сто на годишна база. Това е под очакванията на анализаторите за 12,8 на сто и същевременно най-слаб ръст от август 2009 година насам, показват данни на Ройтерс.

В същото време продажбите на дребно са ускорили ръста си на годишна база до 17,3 на сто, след като през октомври бе регистрирано увеличение до 17,2 на сто. Анализаторите имаха очаквания за забавяне на ръста на продажбите на дребно до 16,9 на сто.

През ноември нивото на инфлацията се е забавило до 4,2 на сто на годишна база, което е най-слабият темп на поскъпване на живота от септември 2010 година. Инфлацията пада под 5 на сто за пръв път от февруари, показват данните.

Междувременно също вчера Ройтерс предаде, че Китайската централна банка планира създаването на структура за управление на инвестиционни фондове на обща стойност 300 млрд. долара, за да увеличи възвращаемостта на своите валутни резерви, които са най-големите в света.

Структурата, чието създаване е било планирано доста преди началото на европейската дългова криза, ще управлява 2 фонда, като единият от тях ще се концентрира в инвестиции в САЩ, а вторият – в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още