IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай заплаши САЩ с търговска война, ако приемат протекционистичен законопроект

Тази седмица щатските законодатели ще обсъждат проектозакон, имащ за цел да принуди Китай да позволи на валутата си да поскъпне

12:27 | 04.10.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Китай заплаши САЩ с търговска война, ако приемат протекционистичен законопроект

Пекин предупреди Вашингтон, че е твърдо против американския проектозакон, който има за цел да принуди Китай да позволи на валутата си да поскъпне, като предупреди, че приемането му може да доведе до търговска война между двете водещи световни икономики, предава Ройтерс.

В понеделник американските сенатори гласуваха да започнат дебати през седмицата върху Закона за реформа на надзора върху валутните курсове от тази година, който ще позволи на американското правителство да налага изравнителни мита върху стоки от страни, които се смята че субсидират износа си чрез подценяване на своите валути.

Американски законодатели, вперили поглед към изборите през 2012 г., заявяват, че обезценяването на китайската валута е струвало работни места в Америка и че по-справедлив курс би спомогнал за намаляване с 250 млрд. долара на търговския дефицит на САЩ с Китай.

В съгласуван отговор Китайската централна банка и министерствата на търговията и външните работи на страната обвиниха САЩ в политизиране на глобалните валутни въпроси.

Според външното министерство на Китай законопроектът, който ще бъде обсъждан тази седмица, нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО), като поскъпването на юана ще отслаби усилията за възстановяване на световната икономика.

„Използвайки за оправдание т. нар. „валутни дисбаланси“, това ще изостри валутните въпроси чрез предприемането на протекционистични мерки, които сериозно нарушават правилата на СТО и влошават китайско-американските търговски и икономически отношения“, се казва в изявлението на китайското външно министерство.

Изявлението приканва американските законодатели да изхождат от по-широките китайско-американски търговски връзки и икономическо сътрудничество и да изоставят протекционизма.

Пекин потвърждава също така, че ще продължи постепенно да реформира валутната си политика, усилвайки гъвкавостта на юана спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
На това което ставаме свидетели напоследък само името му е Пазарна Икономика. Всичко е толкова натъкмено, та чак дрънка. В крайна сметка обаче поддържана изкуствено система все някога се срива. И това е дори принципен въпрос, на само в икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
USA и Китай или Луд ,мора не знае, епизод N+, където N клони към безкрайност.Тези хора така и не се научиха, че за техните проблеми основна отговорност носят самите те. Може и да се пооправят, както са почнали но, доколкото вечно избягват трудните решения, нещата така или иначе, ще носят гнилия елемент и няма да се стабилизират. С такъв подход - никога.Sorry, president Obama.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Спомням си, че при Клинтън също предупредиха, че ще наложаят ембарго за някои китайски стоки и дават срок от 3 месеца на китай - още на др. ден се събра китайското народно събрание и един китаец стана и каза - "Америка е тигър от който Китай не се плаши АКО САЩ предприемат такива действия то и Китай ще приложи същите мерки спрямо американски стоки. МИНАХА си 3 месеца и нищо всички замълчаха и все едно нищо не е станало. така че и сега СМЯХ в залата !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Pivoley
преди 12 години
А китайската политика по поддържането на евтин юан какво е, ако не един вид протекционизъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още