IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът в Китай може да се забави заради по-мрачните перспективи пред износа

Ръстът на износа през ноември е по-бавен от този през октомври, е казал китайски заместник-министър на търговията

10:39 | 07.12.11 г.
Растежът в Китай може да се забави заради по-мрачните перспективи пред износа

Ръстът на китайския износ на годишна база се е забавил през ноември спрямо октомври, заяви китайският заместник-министър на търговията Чун Цюен, потвърждавайки очакванията на пазарите, че влошената външна обстановка дърпа надолу втората по големина икономика в света, съобщи Ройтерс.

„Ръстът на износа през ноември е по-бавен от този през октомври“, каза Чун в кулоарите на пресконференция, на която бе оповестен доклад за дългосрочното развитие на китайската търговия.

Китай ще публикува данните за търговията през ноември в събота, 10 декември, като икономисти очакват те да покажат най-слаб ръст от 2 години, като се изключи февруари, когато празненствата по случай лунната Нова година нарушиха икономическата активност.

Ръстът на износа през октомври от 15,9% бе най-слабият от 8 месеца, както и от ноември 2009 г., ако се изключат данните за февруари.

Износът на Китай, който е основен двигател на икономиката, е изправен пред сериозни предизвикателства при задълбочаването на европейската дългова криза и слабите потребителски разходи в САЩ, смятат анализатори.

Китайската академия за обществени науки наскоро публикува прогнозите си за ръста и инфлацията през 2012 г., в които очаква брутният вътрешен продукт на страната да нарасне с 8,9% през следващата година при очаквания за ръст от 9,2% през тази година, а потребителската инфлация да достигне 4,6% спрямо прогнозата за 5,5 за настоящата година, оставайки над целта на правителството от 4% годишно.

Според Уан Шоуън, директор на отдела за външна търговия в министерството, китайските износители може да се изправят пред доста тежки условия през 2012 г. „Догодина няма да има сериозно подобрение в Европа и САЩ, а вътрешните разходи ще останат на високото ниво от тази година, така че положението във външната търговия ще бъде много по-тежко“, посочи Уан.

Той обаче добави, че Китай все още може да продаде повече стоки през 2012 г. в сравнение с 2011 г., „докато европейската дългова криза не е излязла от контрол“.

По думите му Китай работи особено усилено за увеличаване на вноса си от Европа и САЩ през 2012 г., за да подпомогне страдащите развити икономики.

Китайската академия за обществени науки очаква търговският излишък на Китай да достигне 161 млрд. долара през 2011 г., като износът ще нарасне с 20,4%, а вносът – с 24,7%.

Същевременно Чун отрича правителството да манипулира курса на юана. „Китайското правителство никога не е манипулирало обменния курс и той е плаващ, базиран на пазарните промени и търсенето“, посочва той.

Юанът е поскъпнал с 3,5% спрямо американския долар през годината, но курсът му се определя ежедневно от централната банка на страната и не може да нарасне или да се понижи с повече от 0,5% в рамките на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още