IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай може да се стопи в рамките на две години

Въпросът с курса на юана постепенно губи значение, като пазарът в крайна сметка ще даде отговор на натиска за освобождаването му, смята местен експерт

10:31 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай може да се стопи в рамките на две години

Търговският излишък на Китай може да се стопи в рамките на две години с нарастване на вътрешното търсене, което ще омаловажи въпроса за курса на юана, е завил съветник към Китайската централна банка, съобщава Ройтерс.

„Възможно е юанът да срещне натиск за обезценка, като пазарът ще определи колко голяма ще е тя“, е посочил Ли Даокуей.

Ръководителите на втората по големина икономика в света обещаха да пренасочат растежа й към вътрешното търсене и да балансират търговските потоци, които предизвикаха натиск от САЩ и Г-20 за освобождаване на курса на юана.

„Пазарът в крайна сметка ще даде отговор на политическия натиск“, казва той. През последните шест месеца юанът е поскъпнал с 2,3% спрямо долара.

Според Ли въпросът с курса на юана постепенно губи значение. През тази година търговският излишък на Китай може да възлезе на по-малко от 1,6% от БВП, смята той.

"Инфлацията в Китай вероятно ще спадне до 2,8% през следващата година, като това може да повиши лихвите по депозитите в унисон с целите на централната банка", предвижда съветникът.

Ако се появи риск за намаляване на икономическия растеж в Китай, страната вероятно ще инвестира в обществени проекти, очаква Ли. Според МВФ Китайската икономика ще нарасне с 9% през идната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още