IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции в Китай отчетоха ръст от 8,7% през октомври на годишна база

За анализаторите това означава, че интересът към китайската икономика се запазва въпреки опасенията за световния растеж

13:13 | 16.11.11 г.
Чуждите инвестиции в Китай отчетоха ръст от 8,7% през октомври на годишна база

Чуждите инвестиции в Китай през октомври регистрират ръст от 8,7% на годишна база до 8,3 млрд. долара, което сочи, че разходите за ново оборудване и съоръжения се запазват въпреки опасенията за световния растеж, съобщи MarketWatch, като се позовава на данни на китайското министерство на търговията.

Ръстът се повишава спрямо септември, когато бе 7,9% на годишна база, а инвестициите възлязоха на 9,05 млрд. долара.

Според стратега в хонконгския филиал на Royal Bank of Canada Брайън Джексън данните са относително оптимистични и подкрепят икономическите резултати, публикувани през последните 2-3 месеца, които подчертават стабилизирането на икономиката.

„Това е признак, че хората все още имат доверие в китайската икономика и са заинтересовани от увеличаване на експозицията си към страната“, заяви Джексън. Той добави, че последните данни за продажбите на дребно, както и индексът на бизнес активността в производството през октомври също са предложили стабилни данни, докато резултатите за инвестициите от днес показват, че „инвеститорите все още желаят да влагат пари в брой в Китай“.

И други анализатори споделят оптимистичния възглед, че Китай ще избегне сериозно забавяне.

В бележка на Deutsche Bank се посочва, че според нейни изчисления съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт на Китай е около 180%, ако се сумира кредитирането от публичния и частния сектор. Подобно ниво на задлъжнялост е над средното за развиващите се икономики, но е доста по-добро от това на развити държави като Япония и Франция, посочват от банката.

„Нивото на ливъридж в Китай е много по-високо от това на много от останалите развиващи се пазарни икономики, но положението не е толкова потресаващо, колкото смятат черногледците“, твърди икономистът в Deutsche Bank Дзюн Ма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още