IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на китайския пазар на имоти може да удари световната търговия

Пряко зависими са търговията с обзавеждане, електроника и други потребителски стоки, както и производителите и търговците на строителни материали

10:50 | 16.11.11 г.
<p>
	Строителен работник наблюдава изграждането на нов жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Ройтерс</p>

Строителен работник наблюдава изграждането на нов жилищен комплекс в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Пазарът на недвижими имоти в Китай, който е една от опорите на втората по големина икономика в света, навлезе в период на спад, който може да повлияе върху световната търговия със стоки, предупреждават анализатори, цитирани от АФП.

Търсенето на жилища в цялата страна тръгна надолу, след като властите забраниха покупката на втори дом в редица градове, повишиха изискванията за размера на първоначалната вноска и въведоха пробно данък върху имотите в някои градове в опит да избегнат балон в сектора.

В същото време строителните компании се сблъскаха с липсата на финансиране, след като правителството повиши лихвите и ограничи банковото кредитиране, за да овладее набъбващата инфлация и да урегулира цените на имотите.

Миналата седмица премиерът на Китай Уън Дзябао попари надеждите, че мерките за контрол на пазара ще бъдат разхлабени, като допълни, че цените на жилищата трябва да се върнат на "разумни нива".

Според Яо Уей, икономист от Societe Generale в Хонконг, "най-голямото въздействие върху световната икономика ще е в сектора на стоките". "Ако китайският пазар на имоти навлезе в криза, търсенето на цимент, стомана, бетон, алуминий и други строителни материали ще бъде засегнато", твърди експертът.

В момента в Пекин има над 120 000 непродадени имота, което е рекорд за последните 29 месеца, съобщи Beijing News daily, като се позова на официална статистика. В Шанхай пък стотици разгневени купувачи на жилища предприеха поредица от протести, след като строителите намалиха цените на жилищата в някои нови сгради. Така компаниите предизвикаха недоволство сред хората, купили си дом на по-високи цени.

Потенциалните купувачи в момента изчакват цените да паднат още повече, което затруднява брокерите и строителите да продадат жилищата.

"Очаквам отрицателното въздействие да се задържи няколко месеца, а може би и тримесечия", коментира Джан Джъуей, анализатор от Nomura Securities в Хонконг. "Цените току що започнаха да падат, а данните за продажбите през октомври бяха доста лоши".

Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още