IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски агенции за недвижими имоти затварят офиси с охлаждането на пазара

Тенденцията се проявява на фона на охлаждането на пазара след поредицата от мерки за затягане, предприети от правителството

14:03 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайски агенции за недвижими имоти затварят офиси с охлаждането на пазара

Близо 1000 офиса на агенции за недвижими имоти в Пекин са били затворени от началото на годината, като само за октомври този брой е 177, сочи неотдавнашно изследване, цитирано от Xinhua.

Тенденцията се проявява на фона на охлаждането на пазара след поредицата от мерки за затягане, предприети от правителството.

Изследването, публикувано от водещата местна агенция за недвижими имоти Home Link China, показва, че в продължение на няколко поредни месеца в китайската столица са затваряни по над 100 офиса месечно, като 73% от тях са собственост на малки и средни агенции.

Фирмите от бранша са изправени пред все по-засилен натиск на фона на продължаващото свиване на търговията, твърди Джан Юе, главен анализатор от Home Link China. Според нея спадът се дължи на държавните мерки за затягане, които включват по-високи лихви, забрана за отпускане на заеми за трето жилище и ограничения при покупките.

По-рано тази година китайското правителство въведе забрана за жителите на 43 от големите градове в страната да закупуват втори или трети жилища, което доведе до намален обем на сделките с имоти на много от тези места.

В Пекин през октомври са продадени едва 12 760 жилища, или с 40% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. За първите десет месеца на годината са продадени общо 101 188 жилища втора ръка, което е спад с 35,8% на годишна база, според уебсайта bjfdc.gov.cn, поддържан от Пекинската общинска комисия за жилищни въпроси и градско развитие.

Джан твърди, че агенциите за недвижими имоти са се разширявали "сляпо" през 2009 г. в стремежа си да се възползват от бързоразвиващия се пазар на жилища, но за много от тях в момента е трудно да оцелеят при сегашните условия на пазара, и те нямат буквално никаква работа.

Според изследването на Home Link топ седемте агенции за недвижими имоти в Китай държат над половината от пазара на жилища втора  ръка, докато на малките и средни агенции се падат около 25%.

Ето защо малките агенции са изправени пред по-големи предизвикателства в опитите си да оцелеят, допълва Джан. Тя прогнозира, че на фона на финансовата криза и спадът на продажбите ще затварят все повече офиси на агенции за недвижими имоти, а обемът на търговията едва ли ще се възстанови в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още