IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският пазар на имоти изживява своя Хелоуин

Падащите цени на жилищата в страната предизвикаха огромни загуби за купувачите и ги изкараха на протести

15:52 | 31.10.11 г. 5
<p>
	Жилищен квартал в строеж в Китай. Снимка: Ройтерс</p>

Жилищен квартал в строеж в Китай. Снимка: Ройтерс

В Китай действията много често говорят повече от официалните цифри, особено когато става въпрос за протести, пише в коментарна статия MarketWatch. Миналата година избухнаха поредица от стачки от страна на работници, настояващи за по-високи заплати заради нарастващите разходи за живот. Протестите бяха ясен знак за сериозни проблеми с инфлацията в страната, още повече, че се случиха много преди властите да започнат да вдигат лихвените проценти.

През изминалата седмица купувачи на недвижими имоти, разгневени от падащите цени на жилищата, организираха протести в различни градове в континентален Китай. Един от изводите е, че пазарът на имоти там определено се променя. Докато данните за септември показват ръст на цените в много от основните градове на континентален Китай, с изключение на един, демонстрациите говорят друго: китайската мечта за собствен дом бързо се превръща в кошмар от Хелоуин.

Изданието China Daily съобщи, че стотици собственици на жилища са нахлули в офисите на консултантската компания Longfor Co. в Шанхай миналата седмица. Хората са настоявали за компенсации, след като цените на апартаментите паднали с цели 30% от момента, в който те подписали договорите си за покупка. Купувачите, някои от които няма да получат ключовете за апартаментите си преди март догодина, вече са изправени пред загуби от по 300 000 юана (47 000 долара).

Протестиращи атакуваха и офисите на строителната компания Greenland Group, както и листваната в Хонконг China Overseas Land & Investment. Протести имаше в Пекин и Ханджоу. Някои от тях са били съпроводени с насилие, предаде South China Morning Post.

Добре известно е, че купуването на имоти на зелено носи по-голям риск, както и че купувачите едва ли ще имат законови основания да подадат жалби. Въпреки това, не е трудно да си представим, че за тях ситуацията е кошмарна, пише още изданието.

Изглежда властите са наясно, че вероятността безредиците да ескалират е голяма, след като местното правителство в Шанхай поиска от предприемачите да съобщават за намаление в цените от над 20%. Ако се окаже, че поевтиняването на жилищата е пряк резултат от държавната политика за охлаждане на пазара на имоти, която в момента ограничава покупката на повече от едно жилище, властите вероятно ще са изправени пред нарастващ натиск да променят посоката си на действие.

Последна актуализация: 11:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Кой те излъга че са по-бедни от нас? И 30% спад от 100 000 евро са 47000 долара, т.е. цената на тези единични жилища в момента е 70000 евро, каквито в София искат и за двустайни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
bubblehead
преди 12 години
Купувачите, някои от които няма да получат ключовете за апартаментите си преди март догодина, вече са изправени пред загуби от по 300 000 юана (47 000 долара).-----------------------------------------------------------------------------------------------------А какви са цените ако само понижемието е $47К!? Боже, боже в (доста по-бедната държава поне от България) Китай цените паднали с 47К а нашите икономически аборигени смятат че апърртамент в София трябва да се продават за 30K-40K евро не повече... Моето скромно мнение е че в Китай ( също и в Индия , Бразилия...) няма да се спука накакъв балон ( независмо че може и да се понадул такъв, просто ще го израстат...) защото добрата перспектива се разбира на всички нива от министър председателя до последния провинциалист пристигащ в Шанхаи да търси препитание. Това не е случая на България скована от катастрофични очаквания ( без да са подкрепени в реалноста), пълна с икономически табули рази, които майсторски си направиха криза която не беше предвидена за тях ... или Америка пълна с фалшиви ипотеки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
sms_bgfunds
преди 12 години
Ако статията е истина и ако е вярна за две седмици напред, то от тук нататък САМО шортинг момчета, идват големи възможности за хората с железни нерви и нечовешка дисциплина- нека станем още по-добри :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
? Спад на жилищният пазар не е непременно лошо нещо. От него ще загубят предимно прекупвачите, но купувачите- реални ползватели биха спечелили.Сценарият със САЩ не може да се повтори, защото ги няма вторичните ипотеки и други измислени активи, които се оказаха без никаква стойност(тъй като нямат обезпечение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
benzinoo
преди 12 години
Колко абсурдна статия! Тези американци сякаш забравиха какво сервираха на целия свят. Какво очакват-Китай да направи същите грешки ли??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още