IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предупреждава банките за рискове при бизнес имотите

Мерките на властите, целящи да ограничат прекомерни увеличения на цените на жилищата, доведоха до приток на спекулативен капитал към бизнес имотите

14:13 | 14.09.11 г.
Китай предупреждава банките за рискове при бизнес имотите

Китайският банков регулатор призова банките да се предпазват от рискове при проекти за бизнес имоти, които стават обект на спекулативни инвестиции, съобщи китайското издание China Securities Journal, като цитира анонимен източник.

Мерките на властите в Китай, целящи да ограничат прекомерни увеличения на цените на жилищата, доведоха до приток на спекулативен капитал към бизнес имотите, пише Ройтерс.

Банките трябва строго да следят за рискове, когато отпускат кредити за проекти в сферата на бизнес имотите, както и да залагат по-високи критерии за одобрение на подобни заеми, отколкото за жилищните ипотеки, посочва China Securities Journal.

Новата заповед също така призовава банките да следят за рискове на пазарите на недвижими имоти на второстепенни и третостепенни пазари, където мерките за ограничаване на покупките все още не са наложени.

Пекин вече разшири обсега на рестрикциите за покупка на жилища, като включи в тях второстепенни и третостепенни градове. Властите също така призоваха местните управи да засилят мерките за ограничаване на цените на имотите в рамките на по-рано установените прагове.

През август инвестициите в имоти и продажбите на имоти в Китай забавиха темпото си на растеж на годишна база в сравнение с първите седем месеца на годината, сочат официални данни. Анализаторите възприеха това като показател, че усилията на Пекин да охлади сектора вече започват да дават желания ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още