IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBRE се готви да инвестира на китайския жилищен пазар за първи път от 4 години

Компанията преговаря с властите и с местни партньори, като очаква разхлабване на рестрикциите на пазара, които правителството наложи в последните месеци

16:23 | 15.11.11 г.
<p>
	Строеж в Централен Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строеж в Централен Пекин. Снимка: Ройтерс

Компанията CBRE Global Investors, която управлява имоти на стойност 94,8 млрд. долара, може да направи първата си инвестиция на китайския жилищен пазар след четири години в очакване правителството да започне да отхлабва рестрикциите в сектора, предаде Bloomberg.

Компанията води преговори с китайски партньори и властите, и планира да купи парцел за жилищен проект до второто тримесечие на следващата година, обяви регионалният мениджър на Greater China Ричард ван ден Берг.

През тази година Пекин повиши изискванията за първоначална вноска при покупка на жилище с ипотека, както и лихвите по ипотечните заеми, и също така наложи ограничения за покупките в около 40 града, за да намали инфлацията и да направи жилищата по-достъпни. Дълговата криза в Европа, която заплашва да охлади търсенето на китайски износ, може да принуди властите в азиатската страна да разхлабят ограниченията, смятат икономисти.

"Вече е видимо, че инфлацията в Китай се стабилизира", заяви Ричард ван ден Берг в интервю за агенцията. "До средата или към края на следващата година е възможно правителството да започне да разхлабва и кредитирането", допълни той.

Преди две седмици премиерът на Китай Уън Дзябао обяви, че правителството "твърдо" ще запази наложените ограничения в сектора на недвижимите имоти. В началото на този месец Barclays прогнозира, че цените на жилищата в Китай могат да паднат с до 30% догодина, а правителството вероятно ще приспособи или преразгледа рестриктивната си политика, ако цените на жилищата паднат с повече от 20%, за да предпази банките от загуби.

Според данни на SouFun Holdings Ltd. през октомври цените на жилищата в Китай са отбелязали спад за втори пореден месец.

През тази година базираната в Лос Анджелис CBRE Global Investors придоби мажоритарен дял в бизнеса за недвижими имоти на ING Group NV. От 1996 г. насам комбинираното дружество е инвестирало около 1,5 млрд. долара в 15 жилищни проекта в Китай, като последните инвестиции са в Шанхай и югозападния град Чънду към края на 2007 г.

Приходите на местните власти от продажба на земя са намалели през последната година и половина, след като централното правителство затегна условията, заради което строителите се въздържат от покупки на парцели.

В момента местните власти предлагат парцели с по-централна локация на цени, които са по-ниски, отколкото през 2010 г., за да финансират инфраструктурно строителство, обяснява Ричард ван ден Берг. Ситуацията е в контраст с положението преди пет или шест години, когато за парцели в предградията, където все още нямаше инфраструктура, се състезаваха по 15 купувачи.

CBRE Global Investors обикновено кандидатства за покупка на парцели в Китай съвместно с местен строител, след което държи до 50% от дружествата, според ван ден Берг. Сред партньорите на компанията са Longfor Properties Co., контролирана от най-богатата китайка У Ядзюн и China Vanke Co. - най-голямата китайска компания за жилищно строителство по пазарна стойност.

CBRE Global Investors предпочита по-малки градове, като Чанша, Нандзин, Чънду и Чунцин, пред по-големи градове, като Пекин и Шанхай, където силните повишения на цените през последните години направиха жилищата по-малко достъпни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още