IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай засилва мерките за охлаждане на жилищния пазар в малките градове

Властите ще наложат ограничения върху броя на жилищата, които всяко семейство може да купи в градове от т. нар. втора и трета категория

17:12 | 15.07.11 г.
<p>
	Сграда в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сграда в Пекин. Снимка: Ройтерс

Китай ще разшири обсега на мерките си за охлаждане на пазара на жилища, които в момента ограничават покупките в Пекин и Шанхай, за да обхванат и по-малките градове, съобщи Bloomberg.

На среща вчера Държавният съвет е взел решение да наложи ограничения върху броя на жилищата, които всяко семейство може да купи в градове от т. нар. втора и трета категория.

Китай предприема стъпката, след като строителите отбелязаха повишени продажби през първото полугодие, а сделките с имоти нараснаха с 31% миналия месец дори и след добавянето на нови ограничения по-рано тази година. Миналата седмица Централната банка повиши основната лихва за пети пореден път от октомври.

Сделките с жилища в Китай достигнаха стойност от 499 млрд. юана (77 млрд. долара) през юни спрямо 380,9 млрд. юана през май, сочат официални статистически данни. Продажбите през първата половина на годината са нараснали с 22% до 2,1 трлн. юана на годишна база.

Очевидно имотният бум се мести от Пекин и Шанхай, след като предприетите от правителството мерки за охлаждане на пазара не успяха да попречат на растежа на цените във второстепенните градове.

На 15 юни Standard & Poor's понижи прогнозата си за китайските строителни компании, още едно доказателство за нарастващите опасения от балон на пазара на недвижими имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още