IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в Китай се забавя

Цените на новите жилища във водещите градове, включително Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу, са останали без промяна през септември спрямо август

16:42 | 18.10.11 г.
<p>
	Строителна площадка в Китай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителна площадка в Китай. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Китай през септември са нараснали в по-малко от половината от 70-те града, за които правителството следи данни, съобщи Bloomberg. Подобни резултати се отчитат за втори пореден месец на фона на забавените продажби след по-строгите мерки за ограничаване на рисковете от балон в сектора на имотите.

Цените на новите жилища във водещите градове, включително Пекин, Шанхай, Шънджън и Гуанджоу, са сред 30-те, останали без промяна спрямо август, съобщи китайското статистическо бюро. В общо 16 града е регистриран спад на цените на жилищата, а в 24 е налице повишение.

"Корекциите на пазара на имоти в Китай вече започнаха", твърди Яо Уей, икономист от Societe General SA в Хонконг. "Китайското правителство би искало цените на жилищата да паднат още повече, преди да облекчи мерките". Според Уей, за да се отпуснат ограниченията, цените на жилищата ще трябва да се понижат с 5 до 10%.

"Ограниченията в имотния сектор на Китай вече показват положително въздействие, но все още има необходимост от затвърждаване на тези резултати и наблюдение на пазара", заяви на пресконференция в Пекин Шън Лайюн, говорител на националното статистическо бюро.

Що се отнася до продажбите, резултатите са смесени.

China Vanke, най-голямата търгувана на борсата строителна фирма в страната, обяви, че продажбите й през септември са паднали с 12% спрямо същия месец на миналата година, а China Overseas Land & Investment Ltd. регистрира спад с 18%. Evergrande Real Estate Group Ltd., втората по големина компания по продажби в страната, обяви, че през септември продажбите й са нараснали със 79%.

Цените на съществуващите жилища в Пекин миналия месец са паднали с 0,4% на месечна база, докато в Шанхай е налице повишение с 0,1%.

За първите девет месеца на годината продажбите на имоти в Китай са нараснали с 23% до 3,9 трлн. юана (611 млрд. долара), докато инвестициите в строежи са се покачили с 32% до 4,4 трлн. юана. Новото строителство се е увеличило с 24% до 1,48 млрд. кв. м.

Според Никол Уон, анализатор от CLSA Asia-Pacific Markets в Хонконг, положителната тенденция при инвестициите в имоти в Китай се дължи на строителството на социални жилища и известно забавяне на строителните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още