IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за риск в китайската финансова система

Китайските банки са достатъчно стабилни за единични сътресения, но не и за комбинирана експозиция към кредитен, имотен и валутен риск, се твърди в доклад на фонда за Китай

11:20 | 15.11.11 г. 2
МВФ предупреждава за риск в китайската финансова система

Международният валутен фонд предупреди, че китайската финансова система „е изправена пред стабилно нарастваща уязвимост“, съобщи ВВС, като се позова на първия доклад на програмата на фонда за оценка на финансовия сектор в Китай, публикуван днес.

Според авторите на документа китайските банки са достатъчно стабилни, за да издържат единични сътресения, но не и за комбинирана експозиция към кредитен, имотен и валутен риск.

МВФ призовава за реформи, включително да се позволи на банките да разчитат повече на пазарни механизми като лихвените проценти по кредитите.

„Китайските банки и финансовият сектор са стабилни, но са налице уязвими елементи, на които властите следва да обърнат внимание“, заяви Джонатан Фихтер, ръководител на екипа, съставил доклада.

МВФ препоръчва на китайското правителство да играе по-малка роля в банковата система и да позволи решенията за кредитирането да се основават на търговски цели.

Настоящата система насърчава прекомерните инвестиции и подхранва балони на активи, твърдят от фонда. „Макар настоящата структура да поощрява спестяванията и високото ниво на ликвидност, тя създава и риск от липса на капиталова диверсификация и създаването на балони, особени в сектора на недвижимите имоти“, смята Фихтер.

В доклада се посочва, че това води до „слаба инвестиционна ефективност“.

От 2001 г. Китай е инвестирал с 40% повече от всеки долар ръст на брутния вътрешен продукт в сравнение с Япония и Южна Корея, когато двете държави бяха в аналогичен период на развитие, отбелязват авторите на документа.

Програмата на МВФ за оценка на китайския финансов сектор е проведена съвместно със Световната банка, като Китай е сред 25-те ключови икономики, които се съгласиха на задължителни оценки веднъж на всеки 5 години.

Финансовата институция заедно с китайските власти проведе стрес тестове в 17 търговски банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Spas
преди 12 години
Готино, американците (в лицето на МВФ и Световната бака) сякаш са "цъфнали и вързали" та са тръгнали да давата акъл на Китай. Някак не звучи естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Да му мислят китайците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още